Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Een coupon van 2,125% voor de nieuwe obligatie Lagardère in euro

Lagardère SCA, de holding onder leiding van de miljardair met dezelfde naam, profiteerde van de optimale marktomstandigheden om de lange termijn schulden te herfinancieren. Dat gebeurde via de emissie van een nieuwe obligatie met een looptijd van 7 jaar waarmee 500 miljoen euro werd opgehaald.

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro bedraagt de coupon 2,125%. Als familiale holding heeft Lagardère geen rating aangevraagd.

In een mededeling verklaarde het management dat zo de looptijd van de schulden wordt verlengd. Daarnaast blijft de liquiditeit behouden. Op 30 juni bedroeg de schuldengraad van het bedrijf 1,59 miljard euro, waardoor de ratio schulden/Ebitda 2,3x bedraagt. Op jaarbasis is die schuldengraad stabiel gebleven.

Over het eerste halfjaar steeg de omzet met 6,70% tot iets meer dan 3,60 miljard euro, hoofdzakelijk dankzij een sterke prestatie van Lagardère Travel Retail (de winkels van het bedrijf op luchthavens en treinstations)

Het operationeel resultaat steeg zelfs met 14% tot 153 miljoen euro.

Strategische herziening van de activiteiten

In zijn commentaar op de cijfers verklaarde de groep onder leiding van Arnaud Lagardère dat de strategische herziening van de activiteiten wordt verder gezet. Het bedrijf focust zich nu op de uitgeverij en op toerisme via de retailhandel, dit ten koste van media en sport.

Het bedrijf koestert de ambitie om in de twee vermelde sectoren één van de marktleiders te worden.

Via de divisie publishing (uitgeverij) is Lagardère al wereldwijd de nummer drie voor boeken voor een groot publiek en voor publiek onderwijs, dit onder de merknaam Hachette Livre. Deze dochter bundelt heel wat uitgeverijen.

Lagardère Travel Retail, dat in 34 landen actief is, mag op zijn beurt ook tot de wereldleiders gerekend worden via internationale merken als Relay en Aelia Duty Free, maar ook via een aantal andere merken al dan niet in licentie.

Het bedrijf rekent nog steeds op een stijging van de operationele winst met 4 tot 6% op jaarbasis voor de activa die in portefeuille zijn gebleven. Daar mogen ook ParisMatch, Le Journal du Dimanche, Europe 1, RFM, Virgin Radio en het magazine Elle gerekend worden.

De verkoop van de activiteiten op het vlak van media en sport kunnen ongeveer 1 miljard euro naar de bedrijfskas doen vloeien, waardoor de financiële basis versterkt kan worden. Op die manier kunnen zowel nieuwe overnames gedaan worden als de dividendpolitiek verder gezet.

Daarbij mogen we niet over het hoofd zien dat Arnaud Lagardère ook zijn eigen schulden zal moeten terugbetalen. Zie hierover de gespecialiseerde website lalettredelabourse.fr