Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

De obligatie ArcelorMittal 4,25% in dollar verkrijgbaar onder pari

De obligaties van Arcelor Mittal hebben de afgelopen dagen wat van hun pluimen verloren. Standard & Poor’s heeft de verwachtingen voor de schulden van het grootste staalbedrijf in de wereld verlaagd en dat speelt uiteraard een rol. Maar de opklaring tussen de Verenigde Staten en China zou de trend wel eens kunnen keren.

De obligatie met nog een looptijd van 10 jaar noteert nu onder pari, waardoor het rendement 4,36% bedraagt. Ze is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar betreft het een obligatie van goede kwaliteit, getuige de rating « BBB- » bij Standard & Poor’s.

Die rating staat niettemin onder druk, want het agentschap heeft de outlook of bias verlaagd van stabiel naar negatief. S&P sluit niet uit dat de rating binnen 2 jaar zal verlaagd worden. Daarbij wordt verwezen naar de verslechterde omstandigheden op de Europese staalmarkt.

De analisten van S&P vrezen dat de overname van het Indiase Essar Steel en van de Italiaanse staalproducent Acva (waarvan de gemelde verliezen een serieuze afknapper betekenen) zowel op de resultaten als op de financiële situatie wegen.

Het gedeeltelijk uitvoeren van het aangekondigde programma ter verkoop van activiteiten voor een bedrag van 2 miljard dollar kan volgens Moody’s niettemin de situatie doen verbeteren.

Datzelfde Moody’s verwacht bovendien dat de marges in de staalindustrie, die afgelopen zomer een dieptepunt bereikten, volgend jaar kunnen verbeteren. Die verwachting is gebaseerd op een prijsdaling voor ijzererts, op een verlaging van de productie door sommige spelers op de markt en op de normalisering van de voorraden.

Standard & Poor’s verwacht anderzijds geen nieuwe vraag naar staal tussen nu en 2020 in Europa en de Verenigde Staten.

Een verlaging van de rating, al is het maar met één streepje, zou de schulden van het bedrijf in de speculatieve categorie doen belanden.

Dit scenario wil het bedrijf kost wat kost vermijden, want het zou betekenen dat sommige institutionele beleggers en sommige pensioenfondsen niet meer in de obligaties van ArcelorMittal mogen beleggen. Volgens hun prospectus mogen sommige grote marktpartijen namelijk niet in speculatief papier beleggen.

De afnemende handelsspanningen tussen de VS en China zouden de staalproducent optimistischer kunnen stemmen.

Arcelor Mittal, dat vorig jaar een omzet van 76 miljard dollar realiseerde, maakt op 7 november de kwartaalcijfers bekend. Die bieden het bedrijf de kans om maatregelen aan te kondigen die Standard & Poor’s gerust stellen.