Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Een coupon van 3,125% voor de nieuwe obligatie OCI in euro

De producent van meststoffen en industriële chemische producten op basis van aardgas OCI kwam met obligaties in verschillende valuta’s naar de markt. Oblis geeft hieronder de details over deze operatie.

Het betreft hier een bedrijf van Egyptische oorsprong maar met hoofdzetel in Nederland. OCI (vroeger Orascom Construction Industries) mag tot de grootste producenten van meststoffen op basis van stikstof en aardgas gerekend worden.

Het is tevens de vijfde producent van methanol, met activiteiten van Amerika tot Azië.

Het bedrijf gaf 2 obligaties uit met looptijden van 5 jaar, die in euro draagt een coupon van 3,125% en die in dollar eentje van 5,125%. De coupures werden respectievelijk vastgelegd op 100.000 euro en 200.000 dollar.

De obligaties van het bedrijf horen volgens Moody’s tot de speculatieve categorie met een rating « Ba3 » voor de senior niet-gewaarborgde schulden.

Positieve punten zijn volgens Moody’s de goed gespreide portefeuille waarbij ook de productiefaciliteiten goed verspreid over de wereld zijn. Het bedrijf profiteert bovendien van de lage prijs voor aardgas.

Fertiglobe

De joint-venture met de nationale oliemaatschappij van Aboe Dhabi bracht Moody’s er toe om de outlook of bias te verlagen van « stabiel » naar « negatief ».

Deze zomer vond de fusie van de activiteiten van beide bedrijven in Noord-Afrika en het Midden-Oosten plaats. Met de naam

Fertiglobe, is 58% van de aandelen in handen van OCI en de resterende 42% in die van Aboe Dhabi. Moody’s vestigt nog de aandacht op de schuldenpositie van het bedrijf (5x de Ebitda), met een beschikbare cash flow die lager dan verwacht is.

Dankzij de fusie van activiteiten met een pro forma omzet van 1,74 miljard dollars) is de joint-venture één van de regionale leiders in de regio, dit op basis van een capaciteit van 5 miljoen ureum en 1,50 miljoen ton ammoniak.

In eerst instantie zal deze joint-venture volgens Moody’s de kredietpositie van het bedrijf verzwakken. Daarna kan de cash flow echter verbeteren. Fertiglobe kan een breder gamma aan producten aanbieden, met daar bovenop nog eens commerciële synergie-effecten.

In 2020 verwacht Moody’s zodoende dus een verbetering van de winstgevendheid en van de cash flow, dit dankzij hogere volumes en betere prijzen.

Daardoor kan de schuldengraad teruggeduwd worden tot ongeveer 4x de Ebitda.