Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Nieuwe hoogrenderende obligaties voor EG Group

EG Group, of Euro Garages Group, is recent in het nieuws gekomen door zowel de beursintroductie van een deel van het kapitaal als door de emissie van nieuwe obligaties in dollar en euro. Eén en andere heeft uiteraard te maken met de overname van de Amerikaanse keten Cumberland Farms.

De aankondiging daarvan werd in april gedaan, maar de operatie werd uitgesteld in afwachting van goedkeuring door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

Cumberland Farms, met bijna 600 winkels en benzinestations in 8 Amerikaanse staten, stelt 9.000 mensen te werk. De groep opgericht door de broers Mohsin en Zuber Issa, twee Britten van Indiase origine, versterkt zo zijn aanwezigheid op de Amerikaanse markt. Tot april 2018 was het bedrijf niet aanwezig op die markt, maar inmiddels beschikt EG Group over 1.700 verkooppunten in 30 staten. Volgens Fitch Ratings is het bedrijf nu de nummer 5 in zijn sector in de Verenigde Staten. In dat land wordt een omzet van meer dan 3 miljard dollar gerealiseerd.

Opgericht in 2001 in de vorm van één enkel benzinestation is EG Group in de loop van de jaren onder andere ook door overnames uitgegroeid tot één van de belangrijkste verdelers van brandstof en beheerders van benzinestations in Europa, met meer dan 5.200 verkooppunten in Europa zelf (Duitsland, België, Nederland, Italië…), in de Verenigde Staten en recent ook in de regio Asia Pacific. In april laatstleden werden wat deze laatste regio betreft in Australië 537 benzinestations overgenomen.

De groep werkt samen met bekende merken als Esso, ExxonMobil, BP, Shell en Texaco, maar ook met KFC, Spar, Starbucks, Subway, Spar, Carrefour, Louis Delhaize, Pizza Hut, Burger King wat betreft de verkoop van allerlei producten in benzinestations. Wereldwijd stelt deze distributeur van olieproducten meer dan 30.000 mensen te werk. Volgens het laatste jaarrapport bedraagt de omzet op jaarbasis meer dan 12 miljard dollar.

Wij hadden in maart over het bedrijf geschreven. EG Group bestaat uit 3 divisies: EG Fuel (stockage en distributie van brandstof), EG Retail (de exploitatie van het netwerk van benzinestations) en EG Business (marketing, getrouwheidsprogramma, business-to-business verkopen...).

In augustus 2014 werd het beleggingsfonds TDR Capital aandeelhouder. Volgens Bloomberg wordt momenteel een beursintroductie bestudeerd die het bedrijf op 12,40 miljard dollar kan waarderen. Er is volgens dit persagentschap echter nog niets definitief geregeld.

Wel werd de afgelopen uren 1,26 miljard euro opgehaald via senior gewaarborgde obligaties in dollar en in euro met looptijden ten laatste tot 2025, via de holding EG Global Finance. Het opgehaald geld zal samen met preferente aandelen uitgegeven voor een bedrag van 400 miljoen euro gebruikt worden om een lening terug te betalen die werd afgesloten in het kader van de overname van Cumberland Farms.

De financiële structuur EG Global Finance haalde zo 700 miljoen euro op via een lening die loopt tot 30 oktober 2025 met een coupon van 6,25%. Met een rating B bij Standard & Poor’s in de speculatieve categorie noteert deze senior gewaarborgde obligatie aan 101%, zodat het rendement  6% bedraagt.

De aankondiging van de nieuwe obligaties had een licht negatief effect op de al uitstaande obligaties. De obligatie EG Global Finance 3,625% - 7 februari 2024 verloor op de secundaire markt 2 punten. Aan 98% bedraagt het rendement van deze gewaarborgde obligatie met een B rating van Standard & Poor's ongeveer 4,20%.

Bronnen

Persmededelingen van EG Group

Global Gas and Convenience Store Chain EG Group Considers IPO (Bloomberg.com)