Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

ZF: een nieuwe naam op Oblis met 4 nieuwe obligaties in euro

De nummer 3 in de toelevering aan de autosector, ZF Friedrichshafen, heeft via een emissie in verschillende tranches 2,70 miljard euro opgehaald. Het doel van de operatie is de financiering van de overname van de Amerikaanse concurrent Wabco, overname die in maart laatstleden werd aangekondigd.

Nadat ook al de maand september bijzonder druk was op het vlak van nieuwe emissies, was er in de eerste weken van oktober op de obligatiemarkt meer activiteit dan gewoonlijk.

De reden daarvoor moet op de eerste plaats gezocht worden bij de lage rentevoeten, maar ook bij het feit dat de bedrijven een periode van « black-out » tegemoet gaan tijdens de weken voorafgaand aan de publicatie van de kwartaalresultaten.

Bij de emittenten die naar de markt kwamen, was dus ook ZF Friedrichshafen, een toeleverancier van vooral versnellingsbakken en koetswerken voor auto’s.

De emissie van dit bedrijf, via de holding ZF Europe Finance, gebeurde in ideale omstandigheden, wat zich vertaalde in een relatief lage coupon en in een grote interesse van de kant van de beleggers. Er was voor een bedrag van 9 miljard euro vraag naar de obligaties van ZF Friedrichshafen. 

Die grote interesse van de beleggers vormde volgens het management het bewijs dat de markten vertrouwen hebben in de strategie van de groep en dan op de eerste plaats in de overname van Wabco.

3% gedurende 10 jaar

Bij het aanbod aan obligaties in verschillende valuta’s is onder andere een obligatie met een looptijd van 10 jaar. Op basis van een koers iets onder pari biedt ze een rendement van meer dan 3%.

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro heeft ze bij Standard & Poor’s een rating « BBB- » en dat is de laagste rating in de categorie Investment Grade

Wereldwijd nummer 3

Met een omzet van 36,90 miljard euro is ZF Friedrichshafen actief op 125 productiesites in 26 landen. Met 71.000 medewerkers is dit bedrijf een toeleverancier aan de auto-industrie in de brede zin van het woord, de spoorwegindustrie, de scheepvaart, de ruimtevaart en de landbouw.

Na de overname van Wabco in maart mag de Duitse groep als de mondiale nummer 3 in zijn sector worden beschouwd, dit na  

Continental en Bosch. Ook deze beide bedrijven zijn van Duitse nationaliteit.

Door de overname van Wabco versterkt het bedrijf zijn positie op de markt voor besturingssystemen, wat met de komst van de zelfrijdende wagen niet onbelangrijk is.

ZF Friedrichshafen, dat voor dit jaar rekent op een omzet in een vork tussen 36 en 37 miljard euro, wil zich voluit focussen op de wagen van de toekomst en dit met toepassingen die wagens toelaten om te « zien, denken en reageren ».

Het bedrijf onder leiding van Wolf-Henning Scheider hoopt zich met zijn camera’s, radars, lasers en communicatiesystemen te positioneren op de markt. Deze producten moeten het rijden efficiënter en comfortabeler maken.

Dit bedrijf met hoofdzetel in de stad met dezelfde naam wist onlangs een miljardencontract binnen te halen bij BMW.

Het contract heeft betrekking op automatische versnellingsbakken voor thermische en hybride motoren en mag als het belangrijkste beschouwd worden dat de groep ooit binnenhaalde. ZF Friedrichshafen bereidt zich volop voor op de komst van de elektrische wagen.