Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De onderhandelingen met Teva (en andere bedrijven) in de opiaatcrisis zijn mislukt. Hoe zullen de markten reageren?

Teva en andere farmaceutische bedrijven hebben naar verluidt 50 miljard dollar op tafel gelegd om hun rechtszaken in de opiaatcrisis te kunnen afsluiten. Genoeg om de opleving van de verplichtingen van de wereldleider op het gebied van generieke geneesmiddelen te ondersteunen? Ja, in de eerste plaats, Maar de onderhandelingen mislukten.

Verschillende farmabedrijven, waaronder Teva, Purdue, Johnson and Johnson, McKesson, Amerisource Bergen en Cardinal Health, worden geconfronteerd met mogelijke gerechtszaken door Amerikaanse staten en door honderden steden en andere overheden omdat deze bedrijven de verslaving met opioïden in de hand zouden gewerkt hebben.

Deze geneesmiddelen, gedeeltelijk of zelfs volledig op basis van opium, bestaan vooral in de vorm van pijnstillers, geneesmiddelen die niet alleen pijn maar ook stress en emoties bestrijden.

Oorspronkelijk waren ze alleen bedoeld voor zware kankergevallen, maar vanaf de jaren 90 werden ze voorgeschreven voor alle soorten chronische ziekten. Steeds meer mensen zijn eraan verslaafd geraakt, waarbij het aantal gebruikers dat overlijdt aan deze opioïde pijnstillers in de Verenigde Staten maar blijft groeien.

Volgens federale statistieken zou het totaal aantal overledenen als gevolg van een overdosis over de afgelopen 20 jaar ongeveer 400.000 bedragen.

President Trump heeft prioriteit gegeven aan het bestrijden van deze crisis. In dit kader wilden farmabedrijven en distributeurs van geneesmiddelen een akkoord tekenen om 50 miljard dollar te betalen in ruil voor het stopzetten van de gerechtszaken tegen hen. 

Een deel van dat bedrag is in cash, de rest in geneesmiddelen en diensten. In het geval van Teva zou het gaan 15 miljard dollar in de vorm van generische geneesmiddelen, waaronder medicijnen bedoeld om overdossissen als gevolg van opioïden te bestrijden. De overeenkomst getroffen door Teva heeft betrekking op een periode van 10 jaar. Volgens verschillende persbronnen zal dit akkord niet doorgaan. 

Enkele maanden geleden sloot Teva Pharmaceutical al een gelijkaardige overeenkomst af met de staat Oklahoma. Daar was toen een bedrag van 85 miljoen dollar mee gemoeid.

Tussen 5 en 7% rendement in euro en 6% rendement in dollar 

Vanochtend, na een prijsstijging in de afgelopen weken keerde de trend om door de mislukking van de onderhandelingen. 

De koersen van de obligaties dalen en de rendementen stijgen.

De obligatie in euro met vervaldatum in 2022 heeft een rendement van 5,60 %: een stijging van meer dan een half procent ten opzichte van afgelopen vrijdag. Het rendement van de obligatie in euro met vervaldatum in 2025 is ook aan het stijgen en bedraagt nu meer dan 7% .  

In dollar, de lening die het bedrijf over drie jaar moet terugbetalen, heeft een rendement van meer dan 6%.

Zullen de investeerders deze rendementen als voldoende beschouwen? Dat is de vraag, ook omdat TEVA, naast de negatieve impact van de opiaatcrisis, te maken heeft met toenemende concurrentie op de markt voor generieke geneesmiddelen, waar het bedrijf de nummer 1 ter wereld blijft. 

De gerechterlijke gevolgen, onder andere, moeten nauwlettend worden gevolgd.