Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Ratinghuizen verlagen kredietrating Novafives. Een opportuniteit te kopen voor sommige investeerders

Zowel Moody's als Standard & Poor's hebben de kredietrating voor Novafives verlaagd. De analisten van Spread Research, die een gesprek hadden met het management van de Franse engineeringgroep, ondersteunen echter nog steeds de obligaties van het bedrijf.

Na de recente prijsstijging lijkt hun mening verdeeld te zijn. Investeerders die van risico's houden denken inderdaad nu voldoende beloond te zijn.  

 

 

Novafives ontwerpt en maakt machines, uitrusting en productiefaciliteiten voor wereldspelers in verschillende sectoren: staal, luchtvaart, aluminium, automobiel, cement, energie, logistiek, glas enzovoort. Belangrijke klanten zijn onder andere Boeing, Michelin, Hyundai, Daikin, Severstal, de autobedrijven Daimler, PSA en Jaguar, maar ook het Canadees filiaal van het Belgisch bedrijf Sonaca.

Op 31 december 2018 telde het bedrijf 8.700 medewerkers via een netwerk van 100 fabrieken in 30 landen. Vorig jaar werd een omzet van bijna 2 miljard euro gerealiseerd.

Standard & Poor's heeft de rating voor Novafives verlaagd tot B (tegenover B+). Moody's deed hetzelfde, wat wil zeggen dat de rating in dit geval werd verlaagd van B2 naar B3. De obligaties die lopen tot 2025 krijgen nog een rating Caa1 in plaats van B3. Of met andere woorden: de groep zakt nog een beetje verder weg in de speculatieve categorie.

Moody's gaf als oorzaak van de ratingverlaging een vertraging in de generatie van cashflow, waardoor de schuldengraad (schulden/Ebitda) is gestegen. Daardoor zou het bedrijf de rating B2 de komende kwartalen niet meer waardig zijn.

Volgens Oliver Giani van Moody’s zijn met uitzondering van het tweede halfjaar van 2018 de orders voortdurend gedaald vanaf het recordniveau opgetekend in 2017. Een verslechtering van het economisch plaatje heeft ertoe geleid dat Giani zijn verwachtingen voor de verwerkende industrie heeft verlaagd. Waardoor Novafives met bijkomende uitdagingen wordt geconfronteerd. 

De analisten van het onafhankelijke onderzoeksbureau Spread Research schatten dat de behoefte aan werkkapitaal in de tweede helft van het jaar zal verbeteren, dankzij een aanzienlijke kasinstroom door de levering van verschillende logistieke projecten. Het onderzoeksbureau verwacht ook dat de totale omzet voor 2019 en 2020 stabiel zal blijven, dankzij een goede orderportefeuille, vooral in de logistieke sector. Wat de EBITDA-marge betreft, verwacht Spread Research een verbetering dankzij een herstel van de brutomarge en lagere kosten.

Spread Research blijft dus positief voor de obligaties Novafives ondanks de recente ratingverlaging.

Maar toch blijft het opletten geblazen. De financiële ratio’s kunnen dan misschien verbeteren, maar de marktsituatie blijft kwetsbaar. Een moeilijkere financiële positie kan leiden tot meer volatiliteit op de secundaire markt.

De obligatie met looptijd tot 15/06/2025 en een coupon van 5% biedt nu een rendement van meer dan rond 8,5%.