Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Wat is belangrijk om te weten over de resultaten van Uber Technologies ?

Uber Technologies, bekend om zijn dienstverlening via personenwagens met chauffeur (VTC) in meer dan 700 steden wereldwijd, maakte de resultaten over het voorbije kwartaal bekend. Die resultaten waren gemengd van kwaliteit, maar het bedrijf verwacht nog steeds om in 2021 winstgevend te worden.

Uber Technologies, dat zich de afgelopen jaren heeft gediversifieerd in de richting van het bezorgen van maaltijden aan huis (Uber Eats) maar ook in de richting van de zelfrijdende wagen, maakte over de 3 maanden tot en met 30 september een omzet van 3,81 miljard dollar bekend. Dat komt neer op een stijging met 30% op jaarbasis. Het omzetcijfer is beter dan verwacht, want de analisten hadden slechts gerekend op een omzet in een vork van 3,60 tot 3,70 miljard dollar.

Het omzetcijfer van Uber Eats kende een spectaculaire groei met 67% tot 645 miljoen dollar, dat van het vervoer van personen steeg met 19% tot 2,90 miljard dollar.

Ook het aantal maandelijkse gebruikers was gestegen, meer bepaald tot 103 miljoen, waar de consensus lag op een vork tussen 104 en 105,50 miljoen.

Het bedrijf, dat nog altijd veel geld moet uitgeven om klanten te lokken, zag anderzijds het verlies oplopen tot 1,16 miljard dollar (986 miljoen dollar op 30 september 2018). Dat was onder andere het gevolg van een afschrijving van 401 miljoen dollar op de kosten verbonden aan de beursintroductie in mei.

Wat mogen we van de toekomst verwachten ? Uber verhoogde de verwachting voor het volledige boekjaar met 250 miljoen dollar, waarbij tevens aangegeven werd het bruto verlies zou uitkomen in een vork tussen 2,80 en 2,90 miljard dollar. In een interview met CNBC bevestigde CEO Dara Khosrowshahi nogmaals dat Uber in 2021 winstgevend hoopt te zijn. Efficiëntie en winstgevendheid krijgen momenteel prioriteit, nadat in het verleden een snelle groei werd opgetekend. Die groei krijgt nu dus minder prioriteit.

Het bericht werd niet zo goed onthaald op de beurs van Wall Street, waar de koers van Uber onder druk stond. Het einde van de periode van de lock-up (6 november) kan daarbij eveneens op de koers van het aandeel gewogen hebben. Veel aandeelhouders moesten hun aandelen gedurende een minimale periode bijhouden om te voorkomen dat de aandelen bij de IPO massaal gedumpt werden.

De obligaties van Uber hebben weinig bewogen. De obligatie die loopt tot 1 november 2023 met een coupon van 7,50% noteert (met weinig verlopen intresten) in de buurt van 102,58%. Het rendement bereikt zodoende 6,74%, een rendement dat in lijn ligt met de speculatieve rating CCC+ bij Standard & Poor’s.

Bronnen

Persmededelingen van Uber

Uber stock fall after earnings beat estimates, but quartely loss topped $1billion (CNBC.com)