Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Jaguar Land Rover stelt de obligatiehouders gerust

Jaguar Land Rover maakte over het derde kwartaal een bedrijfsresultaat bekend dat beter dan verwacht was, dit hoofdzakelijk dankzij de Chinese markt. Daarmee werden de obligatiehouders min of meer gerustgesteld.

De omzet kwam over de verslagperiode uit op 6,10 miljard pond of 8% minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Vooral de stijging van de verkopen in China met 24,30% viel op.

Deze prestatie was mogelijk dankzij de inspanningen van de groep om de relaties met de concessionarissen te verbeteren. Tevens werd een oplossing gevonden voor de toeleveringsproblemen in de fabriek van Changshu in Oost-China.

De meevallende verkopen in China compenseerden de tegenvallende verkopen op de eigen thuismarkt en in de Verenigde Staten.

De winst voor belastingen kwam over de verslagperiode uit op 156 miljoen pond, tegenover een verlies van 90 miljoen pond over dezelfde periode vorig jaar.

JLR kwam dus opnieuw in de plus uit, nadat het bedrijf een moeilijk jaar beleefde. Daarbij speelde mee dat de catalogus vooral uit dieselwagens bestaat.

De verzwakking van de Aziatische markt woog op de resultatenrekening van het bedrijf, terwijl de onzekerheden rond de Brexit het productieproces verstoorden.

In januari zag het bedrijf zich zodoende genoodzaakt om 4.500 mensen te ontslaan in het kader van een reorganisatieprogramma dat in totaal 2,50 miljard pond kostte. Eind september waren al voor een bedrag van 2,20 miljard pond aan besparingen gerealiseerd.

Rendementen obligaties zijn gedaald

JLR, dat eigendom is van het Indiase Tata, heeft verschillende obligaties uitstaan.

Zo is er de obligatie die loopt tot 2026, ze kon op een tijdspanne van enkele sessies 5 basispunten winnen op 95%.

Het rendement bedraagt zodoende nog 5,50%, ten opzichte van nog 7% tijdens onze laatste bespreking. De daling van het rendement is te danken aan de beter dan verwachte resultaten.

CEO Ralf Speth benadrukte dat zijn bedrijf één van de eerste autobedrijven was om het hoofd te bieden aan de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Onder andere de opkomst van de elektrische wagen is één van die uitdagingen. Het bedrijf staat klaar met een groot offensief om met nieuwe producten uit te pakken, vooral in het gamma van Land Rover Defender.

Standard & Poor’s heeft voor de obligaties van JLR een speculatieve rating « B+ ».