Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Obligatiehouders weinig enthousiast over het bod van Xerox op HP

Xerox, bekend om zijn fotokopieerapparaten en printers, heeft een bod uitgebracht op de producent van computers en printers HP. Het management gaf meer uitleg over dit bod, waardoor de risicopremie voor de obligaties HP naar boven ging.

Volgens CNBC, dat zich baseert op een betrouwbare bron, wil Xerox 22 dollar per aandeel HP betalen. Dit bedrag bestaat voor 77% uit cash en voor de resterende 23% uit aandelen. Concreet wil dit zeggen dat HP 17 dollar in cash en 0,137 aandeel geeft voor elk aandeel HP.

Wanneer de operatie slaagt, zou ze moeten leiden tot synergie-effecten voor een bedrag van 2 miljard dollar. De aandeelhouders van HP zouden 48% van de fusiegroep in handen krijgen.

CNBC reageerde op een artikel dat eerder deze week in de Wall Street Journal verscheen en waarin gewag werd gemaakt van een bod in cash en aandelen op HP voor een bedrag dat ruim boven de beurskapitalisatie van het bedrijf ligt. Op het eerste gezicht betreft het een operatie buiten proportie, want de beurswaarde van HP bedraagt ongeveer 27 miljard dollar op het moment dat dit artikel werd geschreven. Dat is 3x zoveel als de beurswaarde van Xerox.

Volgens de Wall Street Journal zou de fusie 2 reuzen uit de technologiesector aan elkaar koppelen.

HP ontstond uit de opsplitsing van Hewlett-Packard in 2015 en wordt geconfronteerd met problemen in zijn printerdivisie. Het bedrijf kondigde begin oktober een vereenvoudiging aan van het operationele model. Daarbij zouden 7.000 tot 9.000 jobs geschrapt worden.

Van zijn kant maakte Xerox enkele dagen geleden een einde aan het proces tegen Fujifilm wat betreft de mislukte fusie tussen Xerox en Fuji Xerox. Deze deal werd in 2018 afgesloten en zou geleid hebben tot de nummer 2 wereldwijd op de printermarkt. Onder druk van de activistische beleggers Carl Icahn en Darwin Deason zag Xerox af van de fusie.

Een samengaan van Xerox en HP zou niet zonder gevolgen blijven voor de aandeelhouders. Wanneer de operatie wordt afgerond, zou de schuldengraad oplopen tot 5x de verhouding Schulden/Ebitda om vervolgens in de 24 maanden volgend op de fusie terug te vallen tot 3x. Dit bericht is eveneens afkomstig van CNBC, dat ook meent te weten dat het fusiebedrijf zijn Investment Grade rating zou verliezen. Niet te verwonderen dus dat de bezitters van obligaties HP een hogere risicopremie eisen.

Dat verklaart meteen ook de sterke daling van de obligaties HP op de secundaire markt. Zo moet de obligatie HP Inc met looptijd tot 9 december 2021 en een coupon van 4,65% 2 basispunten prijsgeven. Ze noteert nu aan 104%. De obligatie die loopt tot 2041 werd harder geraakt, ze zag haar koers op enkele uren dalen van 114% naar 107%. Zodat het rendement 5,44% bedraagt.

De obligaties Xerox kreeg eveneens klappen. De beleggers stellen zich met name vragen bij de financiering van het bod op HP. De koers van de obligatie 2023 met een coupon van 3,625% viel terug tot 102%, waardoor het rendement bijna 3% bedraagt. De rating is BB+ bij Standard & Poor's, dus in de speculatieve categorie.

Bronnen

De persmededelingen van Xerox en HP Inc.

Xerox offers to buy HP at a premium of $22 a share in mostly cash offer, sources say (CNBC.com)