Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Hasbro maakt tegenvallende resultaten bekend, plaatst voor 2,35 miljard dollar aan obligaties

Met de feestdagen op komst heeft de Amerikaanse speelgoedreus Hasbro op de obligatiemarkt 2,35 miljard dollar opgehaald. Oblis besteedt aandacht aan deze emissie, maar ook aan de resultaten van het bedrijf.

De uitgever van Monopoly, waarvan wereldwijd honderdduizenden miljoenen exemplaren zijn verkocht, heeft vier nieuwe obligaties op de markt gebracht. De looptijden van deze obligaties variëren van korte termijn (de obligatie met een vervaldatum in 2022 biedt een rendement rond 2,5%), middellange termijn met een 5- en 7-jarige obligatie tot een langere looptijd van 10 jaar.

De obligatie met een looptijd van 5 jaar bij voorbeeld biedt een rendement rond 3%.

Verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar heeft de obligatie in kwestie een rating « BBB- » bij Standard & Poor’s. Dat is de laagste rating in de categorie Investment Grade.

Het opgehaald bedrag zal gebruikt worden om de overname te financieren van Entertainment One (eOne), de succesvolle producent van animatie zoals Peppa Pig, Ricky Zoom en Pyjamasks. Dit bedrijf werd voor 4 miljard dollar door Hasbro overgenomen.

Handelsoorlogen

Hasbro maakte onlangs tegenvallende kwartaalcijfers bekend. De omzet bleef op jaarbasis stabiel op 1,58 miljard dollar, maar stelde niettemin teleur.

Ook de nettowinst, die met 19% daalde tot 213 miljoen dollar, stelde teleur. Hetzelfde gold voor de winst per aandeel, die uitkwam op 1,84 dollar waar op 2,21 dollar was gerekend.

Als oorzaak verwees CEO Brian Goldner naar de moeilijke marktomstandigheden, waarbij de bestellingen duidelijk hinder ondervonden van de handelsoorlogen.

In december wil de Amerikaanse overheid invoerheffingen opleggen op sommige speelgoedvoorwerpen en games die vanuit China ingevoerd worden. Hasbro heeft zich als objectief gesteld om volgend jaar maar 50% van de in de Verenigde Staten verkochte producten uit China te importeren.

Volgens Brian Goldner zit de groep op schema om dit objectief te bereiken, onder andere door beroep te doen op toeleveranciers uit onder andere Vietnam en India. De CEO rekent voor 2019 in zijn geheel op groei, dit dankzij de lancering van nieuw speelgoed en spelletjes.

Scrabble, Cluedo, Touché-Coulé…

Hasbro, dat bijna een eeuw bestaat, is een heuse mastodont in de speelgoedindustrie.

Buiten Monopoly heeft het bedrijf onder andere Scrabble, Cluedo, Touché-Coulé, Trivial Pursuit, Puissance 4 en Risk in portefeuille.

Hasbro commercialiseert ook games onder licentie van Disney, zoals onder andere Donjons et Dragons, Jurassic Park, Pokemon, Sesamstraat en Star Wars.