Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Patrick Drahi van Altice Europe: "Groei van de resultaten maakt de weg vrij voor schuldenafbouw”

Een hogere omzet, een Ebitda die eveneens hoger is uitgekomen en een bevestiging van de vooruitzichten. De resultaten van Altice Europe, de moedermaatschappij van de Franse telecomoperator SFR, stelden de beleggers gerust.

De groep opgericht en geleid door Patrick Drahi zag de groei versnellen in het derde kwartaal ten opzichte van het kwartaal voordien. De omzet steeg met 6,90% op jaarbasis tot 3,67 miljard euro. Het kwartaal voordien werd een groei met maar 3,80% tot 3,59 miljard euro opgetekend.

Altice France (de structuur waarin de Franse activiteiten van de groep en dan vooral SFR zijn ondergebracht) en Altice International (dat de internationale activiteiten groepeert), leverden een positieve bijdrage aan de omzet. Vooral de Franse bijdrage (+7,20% op 2,65 miljard euro wat de omzet betreft) was opmerkelijk, vooral dankzij de inbreng van telecomdochter SFR.

In Frankrijk waren de goede resultaten te danken aan de gecombineerde activiteiten (fixe, mobiel, optische vezel…, NDLR). Patrick Drahi wees er in een mededeling op dat het al het tweede kwartaal op rij was dat er groei werd opgetekend.

In Portugal werd maar een groei van het omzetcijfer met 2,10% opgetekend, terwijl het operationeel resultaat negatief was. Dat is dus niet het geval in Frankrijk, waar in het derde kwartaal de Ebitda met 9% steeg tot 1,05 miljard euro.

Het is dus dankzij de Franse markt dat Altice Europe een stijging van de Ebitda met 8,80% tot 1,40 miljard euro kon laten optekenen. Daarmee ligt volgens Patrick Drahi de weg open voor een organische afbouw van de schulden.

Nooit eerder was de coupon zo laag

Drahi, die tevens ook de prognoses voor het volledige boekjaar bevestigde, kondigde aan dat het bedrijf door de herfinanciering van de schulden voor een bedrag van 2,50 miljard euro de gemiddelde looptijd van die schulden heeft weten te verlengen. Dat gebeurde via de emissie van verschillende obligaties, waaronder eentje die loopt tot januari 2025 met een coupon van 2,50%. Dat is overigens de laagste coupon ooit.

Altice Europe kon ook garen spinnen bij de monetaire politiek van de centrale banken. De ECB heeft de financiële markten met liquiditeiten overspoeld, waardoor de obligatierendementen verder zijn gedaald. Daardoor kijken veel beleggers op zoek naar een interessant rendement naar obligaties met een hoog risico, zeg maar High Yield obligaties.

Met een rating B bij Standard & Poor’s mag de obligatie Altice France 2,5% 15/01/2025 tot deze categorie gerekend worden. Aan een koers van 101,04% bedraagt het rendement 2,29%. De beleggers blijven echter voorzichtig met deze obligatie, wat blijkt uit het feit dat de koers amper bewoog na de publicatie van de cijfers.

Hetzelfde scenario geldt voor de obligatie Altice France 3,375% 15/01/2028 die aan een koers van 101,12% een rendement van 3,22% biedt.

Maar de obligatiehouders blijven uiteraard de evolutie van de schuldengraad van het bedrijf op de voet volgen. Die bedraagt meer dan 30 miljard euro, of 6x de operationele winst. De gemiddelde looptijd van de schulden bedraagt 6 jaar en de gemiddelde kostprijs 5,40%. 85% van de schulden staat uit aan een vaste rentevoet.