Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligaties Loxam doen het goed op de secundaire markt

De obligaties van Loxam, een bedrijf gespecialiseerd in de verhuur van uitrusting en materieel voor de bouw en voor publieke werken, doen het goed op de secundaire markt. Dat vertaalt zich in een stijging van de koers.

De obligatie die loopt tot 15 april 2027 met een coupon van 4,50% is nog steeds onder pari verkrijgbaar, meer bepaald aan 97%. In de loop van de maand november schommelde de koers tussen 92 en 94%, zoals blijkt uit de grafiek hieronder. Het rendement van deze achtergestelde lening met rating B bij Standard & Poor’s bedraagt zodoende 5%.

Hoe kan die stijging verklaard worden ? De reden moet worden gezocht bij beter dan verwachte kwartaalcijfers, die de koers van de obligatie weer de kracht gaven om te stijgen.

Loxam is de nummer één in zijn sector op de Europese markt, de nummer drie in de wereld en kan terugvallen op een netwerk van 1.000 agentschappen. Buiten Europa is het bedrijf aanwezig in Marokko, het Midden-Oosten, Brazilië en Colombia.

De groep, die meer dan 50 jaar geleden werd opgericht, is ook gegroeid dankzij overnames. Daarbij vermelden we deze van Ramirent vorige zomer. Het betreft hier één van de belangrijkste bedrijven actief in verhuur van materieel in Noord- en Oost-Europa. Doel van deze acquisitie was het betreden van gelijkaardige complementaire markten.

Dankzij de overname van Ramirent heeft Loxam zich wat betreft de omzet ontpopt tot de onbetwiste Europese marktleider in het verhuur van materieel. De twee bedrijven samen verkochten over de periode van 12 maanden tot en met 30 september 2019 voor een bedrag van 2,30 miljard euro. Loxam beschikt over een voorraad  van 550.000 voorwerpen (zonder accessoires), met een bruto waarde van 4,50 miljard euro.