Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Een coupon van 5,25% voor de nieuwe obligatie Icahn Entreprises

Icahn Entreprises heeft een nieuwe obligatie op de markt die loopt tot 2027 met een coupon van 5,25%. Ze is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar.

Zoals vaak de gewoonte is bij deze emittent, werd de omvang van de lening tijdens de emissie naar boven aangepast. De holding profiteerde zo van de interesse van de beleggers voor hoogrenderend papier.

Icahn Entreprises haalde uiteindelijk 750 miljoen dollar op, of 250 miljoen dollar meer dan aanvankelijk aangekondigd. Het opgehaald bedrag moet ten laatste op 15 mei 2027 terugbetaald worden.

Het enthousiasme voelbaar op de primaire markt is ook merkbaar op de secundaire markt. De huidige koers is licht gestegen op 100,45%, waardoor het rendement nog altijd meer dan 5% bedraagt.

Dat is nog altijd een hoge vergoeding, wat oproept tot voorzichtigheid. De beleggers zijn weliswaar bereid om hun geld toe te vertrouwen aan de miljardair Carl Icahn, maar ze vragen daar wel een stevige vergoeding voor.

Dat vertaalt zich in een speculatieve rating « BB+ » voor deze obligatie bij Standard & Poor’s.

AIG, Paypal, Xerox...

Met een notering op de Nasdaq is Icahn Enterprises de holding waarin de bekende belegger Carl Icahn zijn participaties heeft ondergebracht. Het betreft meestal Amerikaanse bedrijven uit uiteenlopende sectoren zoals auto’s, vastgoed, energie, metalen en mode.

Bij de grootste participaties vermelden we Hertz Global Holdings, American International Group, Cheniere Energy, PayPal en Herbalife. De volledige lijst kan op de website geraadpleegd worden.

De strategie van Carl Icahn is eenvoudig: hij belegt in slecht geleide bedrijven met de bedoeling het management onder druk te zetten. Uiteindelijk is het de doelstelling om de resultaten te verbeteren.

Icahn, door Donald Trump gevraagd voor de post van minister van Financiën, heeft ook belangen van respectievelijk 10,85% en 4,24% in verkoper van copieerapparaten Xerox en in diens concurrent Hewlett Packard.

Onder druk van Icahn heeft Xerox een bod op HP uitgebracht. Dit ondanks het feit dat HP wat de omzet betreft (30 miljard dollar) 4x zo groot is als Xerox.

Icahn is van mening dat het samengaan van beiden een goede zaak zou zijn. In een interview met de Wall Street Journal vertelde de miljardair kansen te zien wat betreft synergie-effecten en kostenbesparingen.

Het management van HP heeft het bod al 2x van de hand gewezen. De onderhandelingen zijn tot dusver afgesprongen op de vraag wie de fusiegroep zal leiden.