Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Beleggen in de meest veilige obligaties die wereldwijd verkrijgbaar zijn

Dit scenario is in steen gebeiteld: wanneer de risico-aversie zich meester maakt van de markten, zoeken investeerders hun toevlucht bij waarden als goud, de Zwitserse frank en vooral de staatsbons van de Amerikaanse Schatkist (Treasuries).

 Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de marktspelers zijn overgeschakeld naar toevluchtsactiva en dat zijn bij uitstek de leningen van de grootste economische en politieke macht ter wereld.

Slechts weinig andere activa vervullen die rol.

De Treasuries-markt kan inderdaad rekenen op ongeëvenaarde troeven ten opzichte van andere klassen van activa. Met een waarde van 16 700 miljard dollar (16,7 triljoen dollar) is de schuldenmarkt uiterst liquide, dit betekent dat het heel makkelijk is om een koper of verkoper te vinden op om het even welk tijdstip en aan een competitieve prijs.

Logisch gevolg hiervan is dat de Amerikaanse schuldenmarkt blijft gelden als referentie voor de economische actoren die door hun activiteiten voor een grote stroom aan dollars zorgen en die er nood aan hebben grote bedragen te plaatsen. Dit geldt bij voorbeeld voor petroleum producerende landen wier export voor veel liquiditeiten in dollar zorgt, de referentiemunt van de wereldeconomie.

Daarbij komt ook nog dat het voor de Verenigde Staten geen enkel probleem is om schulden te maken of om hun deficit op de internationale markten te financieren. We hoeven u er niet aan te herinneren dat de verlaging van de nationale rating van de VS in 2011 slechts weinig invloed had op de interesse van de investeerders in de Treasuries. De reden  ligt ongetwijfeld in het statuut van grootste economische macht ter wereld dat de VS heeft.

Volgens een rangschikking opgesteld in juli 2019 door het Duitse statistiekenbureau Statista staat de VS met een Bruto Binnenlands Product (een maatstaf voor de door een land geproduceerde rijkdommen binnen een bepaalde periode) van 21 350 miljard dollar op nummer 1 van de wereld. De tweede in de rangschikking is China met een BBP van 14 217 miljard. Daarna volgen Japan (5 176 miljard) en Duitsland (3 964 miljard).

Met een bevolking van 327 miljoen inwoners steunt de economische groei van de Verenigde Staten (+2,3% in 2019) hoofdzakelijk op de consumptie van de gezinnen, die goed is voor 68% van het BBP. De evolutie van de privé-consumptie is een parameter van de Fed voor de bepaling van zijn monetair beleid. Dat is erop gericht is om een volledige tewerkstelling te bereiken en dit volgens het mandaat dat de Amerikaanse centrale Bank te beurt viel. Die heeft onlangs bevestigd dat hun intrestvoet, die dienst doet als referentie, tussen 1,5% en 1,75% zal liggen. De belangrijkste indicatoren staan op groen  (tewerkstelling, consumentenvertrouwen...) en ook het met China ondertekende bestand zorgt voor optimisme. Een bestand dat nu door de epidemie met het coronavirus zich in woelig water bevindt ,en waarvan de gevolgen voor de wereldeconomie moeilijk in te schatten zijn.

Op de obligatiemarkt hebben de investeerders nu enkel "een keus te maken" om zich te positioneren op de Amerikaanse schuld. Zo is het mogelijk om bij een vervaldag binnen 10 jaar (15 november 2029) een rendement te halen van 1,93%, gebaseerd op een prijs van 98,44% van de nominale waarde en een coupon van 1,75%.