Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Wat betekent de « consensus » waar de analisten het altijd over hebben ?

Trouwe bezoekers van de site van Oblis zullen ongetwijfeld gemerkt hebben dat we het vaak hebben over de « consensus » bij de analisten. Dat begrip duikt meestal op als het over aandelen gaat. Vandaag lichten we een tipje van de sluier op over deze indicator. Een indicator waar we overigens maar al te blij mee zijn.

Het merendeel van de aandelen, zeker wanneer we praten over de grotere aandelen, wordt door de analisten van de grootbanken, de brokers en de beurshuizen op de voet gevolgd.

De analisten van deze financiële instellingen (onder andere JP Morgan, Morgan Stanley, ING, Berenberg, Kepler Chevreux) geven niet alleen een koersdoel voor een bepaald aandeel, maar koppelen daar ook een advies aan vast. Dat advies kan zijn kopen, verkopen, onderwogen, overwogen of neutraal.

Eén van de vele diensten die door het financieel platform Bloomberg wordt aangeboden is een bundeling van deze adviezen met een « gemiddeld koersdoel » voor de komende 12 maanden. Dit wordt dus de « consensus » van de analisten genoemd.

Umicore als voorbeeld

Nemen we als voorbeeld Umicore, één van de zwaargewichten op de Brusselse beurs. Op 11 februari 2020 werd dit aandeel door 24 analisten gevolgd. Daarvan hadden 9 een koopadvies, bij 9 stond het advies op neutraal en 5 adviseerden om de aandelen Umicore maar te verkopen.

Met een koersdoel van 55 euro voor de komende 12 maanden heeft Bank Degroof het hoogste objectief voor de komende 12 maanden. Aan het andere einde van het spectrum staat Barclays, dat het aandeel maar liefst 40% van zijn waarde ziet verliezen. De consensus van de analisten bedraagt gemiddeld 40 euro voor Umicore.

Een betrouwbare indicator

Volgens ons mag de « consensus » die we regelmatig op Oblis vermelden als één van de betrouwbaarste indicatoren worden beschouwd voor aandeel X of aandeel Y.

We baseren ons liever op de « consensus » dan op het advies van één individuele analist.

Anderzijds merken we wel op dat die « consensus » van de analisten ook niet als zaligmakend moet worden beschouwd. Heel wat analisten schreven bijvoorbeeld het aandeel Tesla de grond in, terwijl de koers van dit aandeel de afgelopen weken flink is gestegen. Dichter bij huis is op de Brusselse beurs Colruyt een ander voorbeeld. De analisten zijn niet zo enthousiast over dit aandeel en toch heeft Colruyt in de afgelopen jaren vaak goed gepresteerd.