Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Dit zijn de 3 aandelen uit de BEL 20 die de voorkeur genieten van de analisten

Oblis stelt u vandaag de aandelen uit de BEL 20 voor die bij de analisten het hoogst in de schuif liggen. Het betreft meer bepaald de 3 aandelen die volgens de consensus (zie hierover een apart artikel op Oblis) over een periode van 12 maanden over het sterkste stijgingspotentieel beschikken. Ze worden met andere woorden getipt als kandidaten voor een koersstijging op middellange termijn.

1. AB InBev : een aandeel met een potentieel van 27%

Bij de aandelen waarvan op de Brusselse beurs veel wordt verwacht, valt op de eerste plaats de bekende Belgisch-Braziliaanse brouwer Anheuser Bush InBev. Dit aandeel zou van alle aandelen opgenomen in de BEL 20 over het grootste stijgingspotentieel schikken.

Op basis van de consensus (berekend op basis van het gemiddelde verwachte koersobjectief bij de analisten die het aandeel van de brouwer volgen) zou het koersdoel voor de komende 12 maanden op 86 euro uitkomen. Op basis van een slotkoers van 66 euro gisterenavond zou het potentieel dus ruim 25% bedragen.

Er zijn in totaal een 20-tal analisten die AB InBev volgen. De meeste van hen hebben een koopadvies voor dit aandeel, terwijl 9 een neutraal advies hebben. Slechts 2 analisten adviseren om de aandelen AB InBev te verkopen. KBC Securities gelooft het sterkst in dit aandeel, getuige een koersdoel van maar liefst 105 euro. KBCS rekent er dus op dat dit aandeel nog over heel wat potentieel beschikt.  

Maar zelfs rekening gehouden met een gemiddeld potentieel van 27% zou het aandeel (op voorwaarde dat de verwachte stijging gerealiseerd zou worden) nog onder de historische piek noteren. Die werd in 2015 opgetekend op 124 euro. Of met andere woorden: ook gerelateerd aan zijn hoogste koersen ooit is het aandeel AB InBev nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd.

Herinneren we er aan dat 2018 voor AB InBev op de beurs een annus horribilis was. De koers kreeg een oplawaai van maar liefst 35% te slikken. De beleggers maakten zich met name zorgen over de hoge schuldenberg van de brouwer. Daarnaast werd de evolutie van de verkopen in de groeilanden (emerging markets) met argwaan bekeken.

Het management heeft echter maatregelen genomen om het vertrouwen van de beleggers te herwinnen. Een aantal activa werden verkocht, terwijl de Aziatische activiteiten naar de beurs werden gebracht. Daarnaast werd de hakbijl in het dividend gezet. Al deze maatregelen waren bedoeld om de schulden af te bouwen. Daardoor is het vertrouwen bij de beleggers beetje bij beetje teruggekeerd.

 

2.Ontex: een aandeel met een potentieel van 19%

De nummer twee op het lijstje is de specialist in wegwerpluiers Ontex. Dit aandeel wordt momenteel verhandeld aan 15,40 euro, maar de koers zou over een periode van 12 maanden kunnen stijgen tot 18,48 euro.

Ontex krijgt onder andere het vertrouwen van de Zwitserse bank UBS, die onlangs nog een positief rapport over het aandeel publiceerde. Het advies werd namelijk opgetrokken tot ‘koopwaardig’. De analisten van UBS zijn van mening dat dit bedrijf vooral op de Europese markt sterk zal kunnen presteren. Zodoende wordt er gerekend op een stijging van de omzet in het lopende boekjaar.

Maar daarnaast moeten volgens UBS ook de lagere grondstoffenprijzen in rekening worden gebracht. Zodoende zou de operationele winst met dubbele cijfers kunnen stijgen.

Tegen die achtergrond kan het interessant zijn om eens te kijken naar de resultaten die de Amerikaanse concurrent Pampers (eigendom van Procter & Gamble) boekte. Dit bedrijf liet over de eerste 9 maanden van zijn boekjaar een stabiel omzetcijfer van 1,69 miljard euro optekenen. De operationele winst bleek, zonder rekening te houden met valuta-effecten, 189,70 miljoen te bedragen. Concreet was er sprake van een stijging met 4,10% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Met een beurswaarde van meer dan 1 miljard euro heeft Ontex in zijn gamma van wegwerpluiers (het grootste deel van zijn activiteiten) onder andere de merken Bio Baby, Helen Harper, Silhouette en Serenity.

 

3.ING Groep NV: een aandeel met een potentieel van 14%

Last but not least : het aandeel van grootbank ING Groep NV, de nummer 1 in de Benelux in de sector van de financiële dienstverlening. Volgens de consensus bij de analisten zou de koers van dit aandeel kunnen stijgen tot 12,25 euro, ten opzichte van 10,80 euro nu.

Het beschikbaar stijgingspotentieel zou dus met dubbele cijfers geschreven mogen worden, maar daarnaast is het opvallend dat zowat jan en alleman een koopadvies heeft voor ING. Er zijn inderdaad 21 analisten die een koopadvies geven, tegenover slechts eentje met een verkoopadvies.

Om alle misverstanden te vermijden: ING is weliswaar opgenomen in de BEL 20, maar het dividend is niettemin toch onderworpen aan de dubbele roerende voorheffing. Het feit dat de maatschappelijke zetel bij onze noorderburen is gevestigd, is daar uiteraard niet vreemd aan.

Afgelopen week maakte ING de resultaten over het boekjaar 2019 bekend. Onderaan de streep stond er een nettowinst van 4,78 miljard euro, of een stijging met 1,70% op jaarbasis. De bank haalde daarnaast de krantenkoppen met het bericht dat er een negatieve rente van 0,50% zal geheven worden op deposito’s met een waarde van 1 miljoen euro of meer.

 

Promotieactie bij beursvennootschap Goldwasser Exchange: onze klanten krijgen tot het slot van de beurs op vrijdag 14 februari om 17u30 de kans om deze aandelen te kopen aan een verlaagde makelaarskost van 0,40% op voorwaarde dat het een transactie van minstens 10.000 euro betreft.

Nota

(*) Bron Bloomberg