Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Kapitaalverhoging Vallourec wordt op gepaste wijze onthaald door de obligatiehouders

De obligatiemarkt reageerde positief op het nieuws dat Vallourec het kapitaal verhoogt om de schulden te drukken. Zo steeg  de obligatiekoers ( looptijd nog 4 jaar) met 15 basispunten. Ze noteert nu aan 88%, zodat het rendement op jaarbasis iets meer dan 5% bedraagt.

 

Of met andere woorden: de risicopremie die de beleggers vragen om deze obligatie in portefeuille te houden is sterk gedaald.

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro heeft ze een speculatieve rating  B- bij Standard & Poor’s.

In een mededeling liet deze specialist in stalen buizen en pijplijnen weten dat het opgehaald bedrag van 800 miljoen euro zal gebruikt worden om de schuldengraad te verlagen.

Dat is goed nieuws voor de bezitters van de obligaties van het bedrijf, want de kansen worden daarmee groter dat het bedrijf aan zijn financiële verplichtingen zal kunnen voldoen.

In het kader van de kapitaalverhoging kan Vallourec rekenen op de steun van historische aandeelhouders als Nippon Steel, maar ook op die van Bpifrance. De financiële arm van de Franse staat doet namelijk mee om zijn participatie te handhaven op het huidige niveau (10 tot 15%).

Een bedrijf met internationaal erkende ervaring

Vallourec, één van de wereldleiders op de markt voor stalen buizen zonder lasnaad, werkt vooral voor de olie- en aardgassector De producten die het bedrijf maakt, worden vooral gebruikt voor offshore operaties,  pijpleidingen en uitrusting voor putten die in de meest extreme omstandigheden geboord worden.

Het boekjaar 2019 werd afgesloten met een licht hoger omzetcijfer van 4,17 miljard euro. De helft van dat bedrag werd gerealiseerd in het Midden-Oosten en in Noord-Amerika. Als eindresultaat was er een verlies van meer dan 300 miljoen euro.

Het is overigens al de tweede kapitaalverhoging op enkele jaren tijd voor dit bedrijf. Ondanks het feit dat Vallourec wereldwijd wordt gerespecteerd voor zijn vakkennis, heeft het bedrijf zich nog altijd niet hersteld van de daling van de olieprijs in 2015. De grote oliemaatschappijen schroefden als gevolg van de prijsval hun investeringen terug.

Om goede resultaten te realiseren heeft Vallourec behoefte aan hoge olieprijzen. Hoe hoger die zijn, hoe groter de bereidheid van de oliebedrijven om te investeren in analyse en exploitatie van toekomstige olievelden.

Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Als de olieprijs laag is, zullen de oliebedrijven weinig geneigd zijn om te investeren.