Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nieuwe obligatie American Airlines 3,75% is onder pari verkrijgbaar

American Airlines, de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij op basis van het aantal passagiers, heeft 1 miljard dollar opgehaald via de emissie van een obligatie. De koers van de nieuwe lening staat onder druk en is teruggevallen tot 98%.

Om de beleggers over de streep te halen, stelde American Airlines een coupon van 3,75% beschikbaar. De nieuwe senior obligatie heeft een rating « BB- » bij Standard & Poor’s.

De luchtvaartmaatschappij moest minder dan een jaar geleden nog 5% bieden op een andere obligatie met kortere looptijd (2022). Met deze lening werd destijds 750 miljoen dollar opgehaald.

De koers van de nieuwkomer daalde maandag als gevolg van de paniek op de financiële markten veroorzaakt door de berichten over de wereldwijde verspreiding van het Coronavirus. Het rendement liep daardoor op tot meer dan 4%.

Luchtvaartmaatschappijen zijn uiteraard kwetsbaar voor de huidige gezondheidscrisis. Daarnaast zijn speculatieve obligaties gevoeliger voor grote correcties op de beurzen. De belangrijkste beursindices sloten maandag 3% of meer lager.

Nummer één in zijn sector in de VS

American Airlines is de nummer één in de Amerikaanse luchtvaartsector. Alle dagen worden ongeveer 6.800 vluchten uitgevoerd naar 365 bestemmingen in meer dan 60 landen.

Vorig jaar bedroeg de omzet 45,70 miljard dollar (44,50 miljard dollar in 2018). Daarmee mag American Airlines tot de grootste luchtvaartmaatschappijen in de wereld gerekend worden.

De nettowinst kwam op jaarbasis op 1,80 miljard dollar ongeveer 10% hoger uit.

American Airlines is één van de oprichters van de alliantie Oneworld, die 1.000 bestemmingen dekt via 14.250 dagelijkse vluchten naar 160 landen.

Het uitbreken van het Coronavirus roept uiteraard op tot enige voorzichtigheid. Eind januari besliste American Airlines vanwege het virus om niet meer op China te vliegen vanuit de Verenigde Staten. Die beslissing blijft alleszins geldig tot eind maart.