Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Coupon van 2,75% voor nieuwe obligatie in euro van Aéroports de Paris (Groep ADP)

Niemand minder dan de tweede Europese uitbater van luchthavens is op de obligatiemarkt 2,50 miljard euro komen ophalen. De naam van de emittent is Aéroports de Paris (Groep ADP), dat 2 obligaties in de markt heeft geplaatst.

Zoals voordien ook Engie, Ahold Delhaize of Nestlé, waaraan Oblis telkens een artikel heeft gewijd, moest ook ADP een hoger rendement voorstellen om de beleggers te overtuigen.

Voor het uitbreken van de pandemie van het Coronavirus flirtten de obligatierendementen nog met het niveau van 1%, maar inmiddels heeft deze luchthavenuitbater toch een coupon van 2,125% moeten bieden voor de obligatie met een looptijd van 6 jaar en zelfs 2,75% voor de obligatie met een looptijd van 10 jaar. De leningen in kwestie zijn verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro  

De groep ADP, die de 3 grootste Parijse luchthavens ontwikkelt, beheert en uitbaat (Paris-Charles de Gaulle, Paris-Orly en Paris-Le Bourget), is eveneens uitbater van een 10-tal vliegvelden voor de burgerluchtvaart in Ile-de-France.

De nieuwe obligaties hebben een rating van goede kwaliteit (« Investment Grade ») bij Standard & Poor’s. De senior schulden van de groep krijgen van dit ratinghuis een rating A (met een negatief perspectief).

Die rating werd met één streepje naar beneden herzien, ze bedroeg voordien A+. De neerwaartse herziening heeft uiteraard te maken met het feit dat het luchtverkeer zwaar werd getroffen door het Coronavirus. Donderdag kondigde ADP aan dat de luchthaven van Orly tijdelijk tot 31 maart zou gesloten worden.

De beheerder van de luchthavens,Edward Arkwright kondigde aan dat het verkeer dinsdag met 92% was gedaald in Orly en met 89% in Charles-de-Gaulle. De week voordien waren er al dalingen met 75% en 70% opgetekend.

Een grote speler in zijn sector

Met meer dan 108 miljoen passagiers op Paris-Charles de Gaulle en Paris-Orly, 2,20 miljoen ton vracht en pakjes en bijna 127 miljoen passagiers op de luchthavens die in het buitenland worden beheerd, is ADP de op één na grootste luchthavenuitbater in Europa.

Vorig jaar realiseerde het bedrijf een omzet van 4,70 miljard euro en een nettowinst van 588 miljoen euro. Meer dan 40% van de activiteiten wordt geleverd door dienstverlening op de luchthavens.

Daar onder vallen het beheer van het luchtverkeer, het beheer van de bagage en terminals, installatie van infrastructuur op de luchthavens, het registreren en vervoeren van de passagiers, de afhandeling van de bagage en het onderhoud van de vliegtuigen (kuisen, hulp bij het landen en opstijgen, laden en lossen…).

Het resterende deel van de omzet wordt gerealiseerd via het uitbaten van commerciële ruimten, dienstverlening (winkels, restaurants…), het beheer van het vastgoed en het beheer van internationale luchthavens.