Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Spanningen op de markten voor bedrijfsobligaties in de regio Asia Pacific

De pandemie als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus dreigt veel bedrijven in de regio Asia Pacific mee te sleuren in het faillissement. Deze bedrijven hadden van de lage rentevoeten gebruikgemaakt om zich diep in de schulden te steken

In de periode tussen 2008 en 2019 is het volume aan bedrijfsschulden volgens Moody’s opgelopen tot 32 triljoen Amerikaanse dollar.

De pandemie heeft de liquiditeit van sommige bedrijven volledig doen opdrogen. Dat is op de eerste plaats het geval met de luchtvaartmaatschappijen. De beleggers vrezen dat deze hierdoor bankroet kunnen gaan.  

Maar weinig sectoren ontsnappen de dans

De sector die het meeste zorgen baart, is de Chinese vastgoedmarkt. Deze heeft voor 647 miljard dollar obligaties in yuan en vreemde valuta’s uitgegeven. De verkopen van vastgoed en de bouw van nieuwe huizen zijn in de eerste twee maanden van dit jaar met 20% gedaald.

De meest bedreigde Chinese vastgoedgroep is Evergrande, dat een schuld van 100 miljard dollar met zich meesleurt. De solvabiliteit van dit bedrijf roept inmiddels vraagtekens op. Algemeen wordt echter aangenomen dat het bedrijf « too big to fail » is en dat de Chinese overheid een reddende hand zal toesteken.

Gebrek aan financiering of herfinanciering brengt ook het voortbestaan in gevaar van Thaise bedrijven die hard geraakt zijn door het wegvallen van het toerisme. De Vietnamese banken zitten eveneens  in de gevarenzone.

In Australië overweegt de overheid bedrijven onder « safe harbour » te stellen, zodat ze beschermd zijn in afwachting dat er een oplossing is gevonden om hun schulden te herstructureren.

Sommige beleggers zijn op zoek naar kansen te midden het aanbod van obligaties, maar het zullen alleen kapitaalkrachtige instellingen zijn die kunnen voldoen aan de financiële behoeften van de Aziatische bedrijven.

Volgens vermogensbeheerder Magellan beschikken alleen de overheden over voldoende middelen om te beletten dat sommige bedrijven overkop gaan. In Nieuw-Zeeland heeft bijvoorbeeld de overheid de nationale luchtvaartmaatschappij al een lening van 525 miljoen Amerikaanse dollar toegezegd.