Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Frontier Communications stevent op bankroet af: betaling van verschillende coupons opgeschort

Frontier Communications, de telecomgroep die in een 30-tal Amerikaanse staten actief is, kondigde aan dat het de coupons van verschillende obligaties niet zal betalen. In totaal is er sprake van een bedrag van 320 miljoen dollar.

Het bedrijf, dat volgens Bloomberg het faillissement wil aanvragen, zou met verschillende kandidaat-investeerders onderhandelen over een lening die noodzakelijk is om een reorganisatie door te voeren. De controle over het bedrijf zou in handen van externe financiers komen.

Wanneer dit scenario bewaarheid wordt, zou het gaan om het meest spraakmakende faillissement in de telecomsector sinds het omvallen van Worldcom begin deze eeuw.

De afgelopen maanden heeft het management wel degelijk geprobeerd om samen met adviseurs en financiers een oplossing te vinden voor het probleem van de schulden. Die bedragen momenteel meer dan 17 miljard dollar.

Het bedrijf wordt geconfronteerd met een terugval van het aantal klanten dat via een vaste telefoonlijn belt, de klanten geven steeds vaker de voorkeur aan de nieuwste draadloze technologie.

Zoals ook concurrenten als Windstream of Century Link heeft het management geprobeerd om de terugval in de vaste telefonie te stoppen door de overname van de activiteiten van concurrenten. Zo werden de telefoonlijnen van Verizon Communications en AT&T op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten overgenomen. Daarnaast werden andere activiteiten ontwikkeld, zoals internet aan hoge snelheid, optische vezelnetwerken en de cloud. Deze inspanningen leverden echter niet het gewenste succes op.

Obligatie (8% - 2027) onder pari

Op de secundaire markt noteert de obligatie met een coupon van 8,50% die in april op vervaldatum komt momenteel aan 42% van de nominale waarde.

Daarnaast werd de tweederangs gewaarborgde in dollar met een coupon van 11% en looptijd tot 2026 maandag bij het slot van de handel aan 40% verhandeld.

De coupons van deze obligaties, die op 15 maart ex-coupon zijn gegaan, zullen niet uitbetaald worden.

Anderzijds noteert de koers van de obligatie Frontier Communications met een coupon van 8% en een looptijd van nog 7 jaar aan een koers van 102%. De koers slaagde er zelfs nog in om 2 punten te winnen.

Dat heeft te maken met het feit dat het een eersterangs gewaarborgde betreft, dit in tegenstelling tot beide bovenstaande leningen. Concreet wil dit zeggen dat de bezitters van deze obligatie de voorkeur krijgen boven die van beide anderen.

De stijging van de koers betekent ook dat de beleggers het volste vertrouwen hebben dat ze op lange termijn terugbetaald zullen worden.