Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

10 obligaties beschikbaar in coupures van 1000 euro

Door de Covid-19 pandemie zijn de kaarten herschud op de obligatiemarkt.

Momenteel zijn er emittenten met een goede rating die profiteren van de massale steunmaatregelen van de centrale banken om zich volop te laten financieren op de primaire markt. De situatie op de secundaire markt van de "High Yield" schulden is iets meer gespannen, vooral in de VS waar de oliesector af te rekenen heeft met de prijsval van het zwarte goud.

Algemeen genomen zag gans de schuldenmarkt van bedrijven hun risicopremie (naar boven) bijgesteld worden in zowel de nieuwe economische als gezondheidscontext. De stijging van de rendementen zorgde er ook voor dat de obligatieprijzen daalden tot op het punt waar sommige nu onder pari beschikbaar zijn.

Hierna volgen enkele voorbeelden van obligaties per 1 000 euro uit onze selectie. Deze zijn haalbaar voor de particuliere belegger en hij kan het risico spreiden over vele emittenten. Sommige staan onder pari genoteerd (koers lager dan 100%), wat ze ongeacht de andere parameters fiscaal aantrekkelijk maakt voor de Belgische belegger (*).

Rendementen tot 3% in de "Investment Grade"

Nestlé Finance International 1,125% 01/04/2026 | AA- – Gebaseerd op een 'AA-' rating bij Standard & Poor's wordt dit bedrijf beschouwd als één van de meest betrouwbare debiteuren ter wereld. Deze wereldspeler in de voedingsindustrie, die onlangs met 2 miljard euro (op zes en tien jaar) veel meer dan het oorspronkelijke doel ophaalde, zag zijn obligaties vooruitgang boeken op de secundaire markt. De obligatie  Nestlé Finance International met een looptijd van zes jaar staat aan 101% van de nominale waarde genoteerd, of een rendement van 0,94%.

Goldman Sachs Group 2% 01/11/2028 | BBB+ – De obligatie van de bekende zakenbank kan aangeschaft worden in coupures van 1000 euro onder pari aan 95,53%. Het rendement komt dus op ongeveer 2,59% met een 'BBB+' rating in de "Investment grade" categorie bij Standard & Poor's.

Fresenius SE & Co 1,625%  8/10/2027 | BBB – De recent uitgegeven obligatie Fresenius SE & Co kan al op de secundaire markt gekocht worden aan 99,15% van de nominale waarde, of een rendement van 1,75%. We moeten wel een onderscheid maken tussen Fresenius SE en Fresenius Medical Care (wereldleider in dialyse). Deze laatste is één van de vier afdelingen van Fresenius SE, naast Fresenius Kabi (klinische infusen en voeding), Fresenius Helios (ziekenhuizen en klinieken) en Fresenius Vamed (beheer van projectrealisaties en activiteiten in verzorgingscentra).

HeidelbergCement Finance Lux 1,75% 24/04/2028 BBB- – In een heel andere sector biedt de obligatie van de cementfabrikant HeidelbergCement ('BBB-' bij Standard & Poor's) een vergoeding van 2,49% op basis van een koers van 94,68%. De groep is de grootste producent ter wereld van granulaat en een grote speler in de sector van de beton- en cementproductie. Als leider van zijn sector in de Benelux zijn zij op de Belgische markt aanwezig via CBR (cement), Inter-Beton (gebruiksklaar beton) en Sagrex (granulaat).

Metro AG 1,5% 19/03/2025 | BBB- – De obligatie van de distributiegroep Metro AG, met een 'BBB-' rating bij Standard & Poor's, wordt in de buurt van 93% verhandeld. Het rendement ligt rond 3% met een looptijd tot 19 maart 2025 en een coupon van 1,5%.

Renault 1% 28/11/2025 | BBB- – In een sector die gevoelig is voor de evolutie van de wereldhandel en de economische groei werd de automobielafdeling zwaar getroffen door de (tijdelijke) sluiting van fabrieken in China en ook door de bezorgdheid omtrent de bevoorrading van de lopende band. Resultaat is dat het jaarrendement tot aan de vervaldag genoteerd staat in de buurt van 83% of een rendement van 4,46%.

Peugeot 2% 23/03/2024 | BBB- – Peugeot, de rechtstreekse concurrent van Renault, moet een rendement van iets meer dan 3% uitkeren bij uitbetaling van de schuld met een looptijd van 4 jaar. De obligatie Peugeot SA met vervaldag op 23 maart 2024  staat inderdaad genoteerd aan 95,94% van de nominale waarde, wat overeenkomt met een rendement van 3,10% met een 'BBB-' rating bij Standard & Poor's in de "Investment grade" categorie.

Achteruitgang en risico in stijgende lijn in de "High Yield" categorie

ThyssenKrupp 2,5% 25/02/2025 BB- – Met een rating van BB- bij Standard & Poor's is deze obligatie op vijf jaar risicovoller. Ze is van de Duitse staalgroep ThyssenKrupp en is nu beschikbaar aan een koers van 86,49%. Er kan een jaarrendement van 5,74% in rekening worden gebracht. Begin maart haalde het industriële conglomeraat de headlines in het financieel nieuws: ze kondigden toen de verkoop van hun liftenafdeling aan voor 17 miljard euro.

Otto GmbH 1,875% 12/06/2024 – De beleggers proberen de impact van Covid-19 op de boekhouding van de handelszaken te evalueren, want de thuisblijfmaatregelen hadden twee effecten: de sluiting van fysieke non-food zaken en de 'boom' in de online verkoop. Hieromtrent kunnen we de Duitse, familale groep Otto (GmbH & Co KG) aanstippen die gespecialiseerd is in e-commerce, detailhandel en financiële dienstverlening. Zij zijn op de markt met een obligatie die 12 juni 2024 afloopt met een coupon van 1,875%. Ze kan op de secundaire markt gekocht worden aan 96% van de nominale waarde of een rendement van ongeveer 3%. Ze heeft geen rating bij Standard & Poor's.

Baywa AG 3,125% 26/06/2024 –  De eerste "Green bond" van de Duitse firma BayWa, die de fondsen zal gebruiken voor de financiering van bestaande of nog te bouwen windkracht- en zonne-energiecentrales. De koers zakte weg tot 100,26% wat neerkomt op een rendement van 3,06%.Ook deze obligatie heeft geen rating bij Standard & Poor's.

-------------------
(*) Als een in België residerende belegger een obligatie koopt onder 100% van de nominale waarde kan deze een deel van het rendement belastingvrij opstrijken. Ter herinnering: het rendement op de vervaldag van een obligatie wordt samengesteld uit de coupon en uit de meer- of minderwaarde van de aankoopprijs ten opzichte van de uitbetalingsprijs. Deze twee componenten van het obligatierendement zijn aan verschillende fiscale regimes onderworpen: de coupon wordt met 30% belast, terwijl de verworven meerwaarden op obligaties vaak vrijgesteld zijn.