Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Colruyt, een aandeel om de Covid-19 crisis mee te overbruggen?

Dit aandeel is momenteel ongetwijfeld één van de meest gevolgde op de Beurs van Brussel. We hebben het over het aandeel van Colruyt, de groep die actief is in de distributie van voedingsmiddelen en non-food artikelen.

De winkelketen heeft enkele dagen geleden hoge ogen gegooid nadat hun supermarkten overrompeld werden door consumenten die bezorgd waren door de lockdown (thuisblijf)maatregelen van de overheid tegen de Covid-19 epidemie. Aan de rijen leek geen eind aan te komen, schappen waren leeggeplunderd (vooral toiletpapier en pasta), de Collect&Go service lag plat. De Belg heeft zich op de winkels van deze distributeur gestort om paniekaankopen te doen  ondanks dat de  autoriteiten en Colruyt zelf opriepen tot kalmte.

Weerbaarheid

Zou de crisis significante gevolgen hebben op de resultaten van de groep met hoofdzetel in Halle? Hoewel de analisten zich hoeden voor becijferde voorspellingen, zijn ze toch allemaal van mening dat het aandeel een vaste waarde blijft in de huidige context. Volgens L’Echo.be staat de supermarktketen bijvoorbeeld in de door Degroof Petercam opgestelde lijst van kwaliteitsbedrijven die uiterst weerbaar zijn tegen het coronavirus”. Kepler Chevreux, voor wie Colruyt één van die bedrijven is die “de crisis makkelijk te boven zullen komen”, kwam tot dezelfde conclusie in deze krant

Niettemin herinnerden de analisten ons er voor Covid-19 aan dat Colruyt in een zeer concurrentiële sector actief is en dat de komst van de Nederlandse keten Jumbo, die normaal ook een strategie van  de laagste prijs hanteert, hun winstmarges zouden kunnen bedreigen. De distributeur kan echter wel rekenen op een gezonde balans, een lage schuldgraad en een politiek van “de laagste-prijs garantie” die sterk aanwezig is in de geesten van de Belgische klanten.

Dit zijn allemaal troeven die in het voordeel spelen van het aandeel Colruyt dat op 18 maart met 58,66 euro zijn hoogste peil van het jaar haalde. Op datzelfde moment flirtte de Bel20 met zijn laagste peil. Sedert 1 januari staat het aandeel van de distributeur in het groen met +6% (*), terwijl de belangrijkste aandelenindex van de Beurs van Brussel 27% verloor.

Met een gemiddelde aanbeveling om te ‘houden’ blijven de meningen van de analisten over het algemeen verdeeld over het aandeel, volgens het financiële databedrijf Factset. In de meest recente update van de aanbevelingen (na de piekperiode van de paniekaankopen in de winkels van de distributeur), oordeelt ING om te ‘houden’ en zien ze het aandeel binnen 12 maanden evolueren naar 53 euro.AlphaValue/Baader van zijn kant adviseert om te ‘minderen’ en houdt het op een koersdoel van 46,60 euro. Colruyt klokte dinsdag af op 49,27 euro, wat voor een haussepotentieel van bijna 8% staat als we afgaan op de doelkoers van ING, en voor een daling met iets meer dan 5% als we de verwachtingen van AlphaValue/Baader volgen.

Colruyt, OKay, Bio-Planet, Cru, Dreamland…

Met in totaal ongeveer 570 winkels in eigen beheer en 580 geaffilieerde winkels is de keten naast België ook aanwezig in Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg. In België gaat het hierbij om winkels van Colruyt, OKay (buurtwinkels), Bio-Planet (bio-producten), Cru (premium versmarkt), Dreamland (speelgoedwinkels), Dreambaby (baby-artikelen) en de geaffilieerde winkels Spar en Spar Compact (voeding). Verder is de groep in België ook actief in de levering van voedingsmiddelen aan ziekenhuizen, bedrijfskeukens en bedrijven uit de horeca (Solucious). Hun andere activiteiten overspannen tankstations in België (DATS 24), oplossingen voor drukkerijen en documentbeheer (Symeta), en de productie van groene energie. Volgens het laatste jaarrapport heeft de groep met meer dan 29 900 medewerkers een omzet van 9,4 miljard euro behaald en een winst van 384 miljoen in hun laatste fiscaal boekjaar.

---

(*) Berekening op basis van de slotkoers op 31 maart.