Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Positieve comeback voor obligatie Orpea 2,625% 2025 in euro: genoteerd aan 99% van nominale waarde

De lening Orpea met een restduur van 5 jaar en een coupon van 2,625% maakt sedert enkele dagen een mooie vooruitgang. De obligatie van de Franse groep die rusthuizen beheert kan momenteel aan 99,4% van de nominale waarde (rendement van 2,76%) gekocht worden. Half maart stond de koers op slechts 94,45%, begin vorige maand op ongeveer 107%.

De obligatie die beschikbaar is in coupures van 100.000 euro en geen rating heeft, gaat dus weer wat de hoogte in na een bewogen maand maart ten gevolge van de Covid-19 pandemie.

Toen Orpea op 23 april laatstleden besliste om geen dividend uit te keren voor het boekjaar 2019 was dit duidelijk een bijkomende, positieve katalysator op de secundaire markt. De prijzen gaan inderdaad de goede richting uit sedert de publicatie van de jaarresultaten voor 2019.Een persbericht meldde dat het voorbije boekjaar werd gekenmerkt door opnieuw een sterke toename van de resultaten: de omzet steeg op één jaar met 9,4% tot 3,74 miljard euro en de nettowinst kwam uit op 264 miljoen euro (+11,6%).

Orpea, dat in 1989 werd opgericht, is één van de belangrijkste spelers op wereldvlak voor de hulp aan mensen met een verminderde zelfstandigheid, dit via bejaardentehuizen, klinieken voor kortverblijf en psychiatrie, en thuiszorg.

Het bedrijf, dat sinds 2015 de internationale toer opging via overnames, beschikt nu over een netwerk van 1.014 instellingen, goed voor 104.234 bedden, in 22 landen. Ze claimen ook over "een groeipotentieel te beschikken van 20.932 bedden".

Orpea verdeelt zijn activiteiten over vier belangrijke zones (clusters): Frankrijk Benelux, Centraal-Europa, Oost-Europa, het Iberisch schiereiland en Latijns-Amerika. In 2019 zette deze beheerder van rusthuizen voet aan grond in Ierland, een land "met heel wat groeipotentieel".

Het  is tevens de grootste Europese vastgoedbedrijf dat volledig toegespitst is op de gezondheidszorg. Zij zijn namelijk eigenaar van 49% van het vastgoedpatrimonium dat ze in gebruik hebben. Dit komt neer op een oppervlakte van 2,1 miljoen vierkante meter met een waarde van iets meer dan 6 miljard euro (volgens gegevens van 31 december 2019).