Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Een coupon van 2,125% voor de nieuwe achtergestelde obligatie van ING

Vorige week besteedde Oblis uitgebreid aandacht aan de nieuwe achtergestelde obligatie van Deutsche Bank, vandaag is het beurt aan die van ING. Dit bedrijf bracht namelijk een nieuwe achtergestelde lening op de markt die loopt tot 2031 en die verkrijgbaar is in coupures van 100.000 euro.

Evenals voordien Deutsche Bank en Royal Bank of Scotland profiteert ING nu van de teruggekeerde appetijt van de beleggers voor dit soort papier. Die beleggers durven opnieuw meer risico’s nemen omdat de economie langzaam maar zeker weer op gang komt. Bovendien speelt ook de hoop mee dat er een vaccin voor het Coronavirus op komst is.

ING, dat vorige week beter dan verwachte kwartaalcijfers bekendmaakte, wil het opgehaalde bedrag van 1,50 miljard euro gebruiken voor het versterken van het eigen vermogen.

De nieuwe obligatie met looptijd tot 26 mei 2031 noteert momenteel rond pari. De coupon bedraagt 2,125% tot en met 26 mei 2026.

Op die datum beschikt het bedrijf over het recht om de obligatie via een call vervroegd terug te betalen. Gebeurt dit niet, dan wordt de coupon variabel (zie de fiche van de obligatie voor de juiste modaliteiten).

Het achtergesteld karakter van een obligatie brengt mee dat het risico groter is dan bij gewone senior obligaties. In geval van een faillissement van de emittent komen de eigenaars van achtergestelde obligaties pas na de senior obligatiehouders aan de beurt. Daarna is het de beurt aan de aandeelhouders.

Anderzijds bieden deze obligaties een aantrekkelijker rendement, wat kansen biedt voor diversificatie in deze tijden van extreem lage rentevoeten. Voor meer informatie over dit onderwerp kan u ons artikel over achtergestelde obligaties op Oblis School nog eens lezen.

Beter dan verwachte kwartaalcijfers

Begin deze maand maakte deze bankreus bekend dat de resultaten over het eerste kwartaal minder sterk waren gedaald dan algemeen was verwacht.

De nettowinst bedroeg 670 miljoen euro, waar de analisten op slechts 411 miljoen euro gerekend hadden. Op jaarbasis was er nochtans sprake van een daling met 40%, op kwartaalbasis kwam het resultaat 23,90% lager uit.

De Coronacrisis was uiteraard niet vreemd aan de lagere resultaten. Niet alleen stegen de risicokosten, maar ook werden afboekingen gedaan als gevolg van de volatiliteit op de financiële markten.  

De omzetdaling bleef op jaarbasis anderzijds beperkt tot 4,50 miljard. ING legde tijdens het kwartaal provisies aan voor een bedrag van 661 miljoen euro, waarmee de bank zich wil indekken voor probleemkredieten die het gevolg kunnen zijn van de huidige crisis.

Het boekjaar 2019 werd afgesloten met een nettowinst van 4,78 miljard euro voor een omzetcijfer van 18,30 miljard euro.