Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nu het moment om te beleggen in het aandeel Montea?

Zal logistiek vastgoed één van de grote winnaars zijn in het post-Covid-19 tijdperk? Dit is een aannemelijk idee wetende dat de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus overal ter wereld voor een immense groei zorgden van de online handel en dus ook voor de vraag naar logistiek vastgoed. Bepaalde spelers in de sector, zoals het Belgische bedrijf Montea, denken dat de huidige crisis nieuwe business-opportuniteiten zal genereren.

Montea is een specialist in de ontwikkeling, de aankoop en de verhuur van logistieke depots in België, Frankrijk en Nederland. De groep biedt opslagplaatsen te huur aan en de daarmee gepaard gaande beheersdiensten, maar ze kunnen ook logistieke immocomplexen bouwen op maat van de klant. Ze doen tevens aan "sale & rent back": ze kopen een magazijn aan en verhuren het dan aan de verkoper.

We geven nog mee dat het bij logistiek vastgoed enkel draait om vastgoed (opslagplaatsen, verdeelcentra...) dat bedoeld is om goederen te stockeren tot ze verkocht worden.

Samen met WDP, waarmee ze bepaalde gemeenschappelijke aandeelhouders (zoals de familie De Pauw) hebben, is Montea de enige gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) die op de Beurs van Brussel genoteerd staat en enkel in dat marktsegment actief is.

Montea, met een beurskapitalisatie van ongeveer 1,3 miljard euro, heeft de ambitie om hun vastgoedpatrimonium met circa 300 miljoen euro te doen aangroeien, wat hun portefeuille tegen eind 2021 op 1,45 miljard euro zou brengen. Het is duidelijk dat er genoeg mogelijkheden zijn, want ongeveer 65% van die groei (of 194 miljoen) is reeds binnen. U kan dit lezen op de website van het bedrijf.

Terwijl de corona-epidemie (begin 2020) en het resultaat van de maatregelen om het virus in te dijken dit jaar al een invloed hebben op de financiële prestaties van de onderneming, heeft Montea (in de marge van de bekendmaking van hun kwartaalresultaten) de elementen opgelijst waarbij ze denken dat het segment van het logistieke vastgoed "normaal niet zal lijden onder de crisis, en er misschien zelfs voordeel zal uit halen".

Veranderingen in de distributieketen

Montea gaat ervan uit dat de wereld van na de gezondheidscrisis zal gekenmerkt worden door veranderingen in de supply chain, en dit zodra de bedrijven minder afhankelijk willen worden van de Aziatische landen en strategische stocks willen aanleggen, wat de vraag naar opslagplaatsen zal doen toenemen.

De groep voegt er ook nog aan toe dat de consumenten bovendien nog veeleisender zullen worden inzake de leveringstijden, en dat de bedrijven, om hieraan te voldoen, geen andere optie zullen hebben dan hun voorraden te vergroten.

En het zal nog interessanter worden doordat de bedrijven die nog niet online verkochten daar nu wel zijn moeten mee starten, en dat is iets wat na de crisis niet meer zal verdwijnen.

Daarnaast hebben een aantal consumenten die de voordelen van online bestellen en kopen nog niet ontdekt hadden, dit nu wel gedaan (en ze kunnen op die manier van occasionele klant overgaan naar permanente klant).

Maar wat zeggen de analisten hierover? Geen enkele raadt aan te verkopen (*). Degenen die onlangs gereageerd hebben op de recentste kwartaalresultaten van het bedrijf zijn niet van mening veranderd betreffende het effect. Hun gemiddeld koersdoel op 12 maand ligt op 85,33 euro, 2% boven de actuele koers.

Het bedrijf heeft de ambitie om in 2020 een dividend van 2,67 euro uit te keren, wat op een dividendrendement van iets meer dan 3% komt aan de actuele koers. We geven ook nog mee dat het aandeel op vrijdag 22 mei eerstkomende exclusief dividendrechten voor het boekjaar 2019 (2,54 euro) verhandeld wordt.

Interesse voor het aandeel? Aarzel niet ons uw aankooporders door te geven op het nummer +32 (0) 2 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be

---

Bronnen: Persberichten van Montea

(*) Op basis van de bij Bloomberg geregistreerde analisten.