Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Obligatie Selecta (5,875% - 2024) valt terug onder 40% van de nominale waarde

Heeft de Coronacrisis greep gekregen op Selecta, de Zwitserse distributeur van automaten opgesteld op publieke plaatsen en in kantoren? Sinds het laatste artikel gewijd aan dit bedrijf einde maart heeft de koers van de obligatie die loopt tot 2024 een 50-tal punten verloren. Ze noteerde einde deze week aan 33%.

Daardoor is het rendement op deze lening opgelopen tot meer dan 40%. Dat is hoe dan ook een astronomisch hoog rendement dat het ergste doet vermoeden over de toekomst van dit bedrijf. In normale omstandigheden bedient dit bedrijf dagelijks 10 miljoen klanten.

Selecta heeft uiteraard sterk te lijden onder de lockdown als gevolg van de Coronacrisis. Er vallen nauwelijks nog reizigers te bespeuren op plaatsen die vroeger druk bezocht werden. Wat uiteraard weegt op de verkopen van het bedrijf.

Met hoofdzetel in Bern is Selecta één van de Europese marktleiders wat betreft de distributie van automaten voor de distributie van dranken, snacks, verse voeding… en van koffiemachines voor publieke plaatsen en voor bedrijven.

Standard & Poor’s heeft kredietrating verlaagd

Onlangs heeft Standard & Poor’s de kredietrating voor het bedrijf met één streepje verlaagd tot "B-", wat een speculatieve rating is. In het rapport verwijst het ratinghuis op het feit dat de maatregelen genomen in de strijd tegen Corona onvermijdelijk op de resultaten van het bedrijf zullen wegen.

Standard & Poor’s verwacht dat Selecta over de komende 2 jaar een negatieve cash flow bekend zal maken. De outlook of bias voor de rating is ook negatief, wat betekent dat een verdere verlaging van de rating niet wordt uitgesloten wanneer de pandemie en de daaraan gekoppelde maatregelen op de financiële positie van het bedrijf zullen blijven wegen.

Selecta, dat sinds 5 jaar eigendom is van het investeringsfonds KKR, maakt op maandag 25 mei de kwartaalcijfers bekend. Het vorige boekjaar, dat liep tot 30 september, werd afgesloten met een omzet van 1,625 miljard euro (tegenover 1,40 miljard euro het jaar voordien) en een verlies van 74 miljoen euro.

Druk bezochte plaatsen en bedrijven

De automaten van Selecta staan opgesteld in stations en andere druk bezochte plaatsen, maar daarnaast zijn ook heel wat grote bedrijven klant. We denken daarbij aan Daimler, Euro Garages, Decathlon, Sodexo, Belron, CBRE, Fnac Darty, Euro Garages, Repsol, Cinemas PathéGaumont, SBB Swiss Railways, Texaco en Volvo.

In totaal beschikt het bedrijf over een park van 475.000 machines en distributieautomaten.

Selecta werkt naast de klassieke merken in de sector ook samen met een aantal premiemerken zoals bijvoorbeeld Starbucks, Pelican Rouge en Lavazza.