Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Is het de moeite waard om te investeren in Australische dollar ?

Het universum van de valutamarkten biedt heel wat kansen tot diversificatie van het beschikbare kapitaal. Vandaag focussen we ons op de Australische dollar, een munt die wordt gebruikt in een land met 25 miljoen inwoners. Zonder Covid-19 zou de Australische economie dit jaar voor het 29ste jaar op rij zijn gestegen.

Medio maart bereikte de kangoeroedollar (zoals de munt ook wel wordt genoemd) een dieptepunt in bijna 20 jaar. Daarna herpakte de koers van de AUD zich, dit als gevolg van het herstel van de Chinese economie en van hogere grondstoffenprijzen. Ondanks dit herstel noteert de koers nog steeds ongeveer 4% onder zijn jaarpiek.

De volatiliteit van de munt valt te verklaren door de sterke commerciële banden tussen Australië en China. De Australische economie wordt vooral gedragen door enkele sleutelfactoren, waaronder de grondstoffensector. Vooral steenkool en metalen worden op grote schaal naar China geëxporteerd. Laatstgenoemd land is dan ook de belangrijkste handelspartner. Daarom is het niet verwonderlijk dat de AUD rake klappen kreeg toen de Chinese economie bij het uitbreken van de COVID-19 pandemie tot stilstand kwam.

Toen de Chinese economie midden maart weer begon te functioneren, zijn de beleggers geleidelijk aan opnieuw begonnen met het kopen van Australische dollars.

Ook de diplomatie speelt een rol in het verhaal. De relaties tussen beide landen kwamen onlangs op een laag pitje te staan. Premier Scott Morrison vroeg toen een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van de verspreiding van het virus. Beijing verbood prompt de import van vlees uit 4 Australische slachthuizen en hief een importheffing van 80% op de import van Australische gerst.

Een sterke economie

De sterke historische en economische banden tussen beide landen hebben meegebracht dat Australië economische cijfers kan voorleggen waar de rest van de wereld jaloers op is.

Zo is de economie sinds 1991 ononderbroken gegroeid aan gemiddeld 3% op jaarbasis. Dankzij de vraag naar grondstoffen vanuit China slaagde Australië er tijdens de crisis van 2008 in om door de mazen van het net te glippen.

Andere sterke punten zijn een inflatie die onder controle is, een werkloosheidsgraad rond 5% en een openbare schuld onder het niveau van 50% van het BBP. De groei van de Australische economie werd ook gestimuleerd door een sterke hausse van de vastgoedmarkt. De grote vraag naar vastgoed heeft er toe geleid dat de schulden van de huisgezinnen snel zijn opgelopen.

Beleggen in de Australische dollar ?

Beleggers die geloven in diversificatie via de AUD kunnen kiezen uit een breed aanbod aan obligaties in deze munt.

In de selectie van Oblis is bijvoorbeeld de obligatie van Ford Motor Credit met een looptijd van nog 4 jaar opgenomen. Verkrijgbaar in coupures van 2.000 AUD biedt ze op basis van een koers van 91,20% een rendement van 5,94% (speculatieve rating BB+).

Een andere mogelijkheid is de obligatie van Volkswagen Financial Services Australia met looptijd tot 2024 die aan een koers boven pari een rendement van 2,35% biedt (rating BBB+).

Tenslotte is er nog de obligatie van Toronto Dominion Bank die eveneens loopt tot 2024 en die een rendement biedt van 1,69% (rating A).