Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Obligatie Mahle GmbH 2,375% 2020 per 1.000 euro bereikt weer pari

De obligatie 2,375% 2020 van Mahle GmbH, een toeleverancier voor de automobielsector, wordt op de secundaire markt dichtbij pari verhandeld. Dit komt op een rendement van 2,31% voor deze lening die in coupures van 1.000 euro is uitgegeven en die geen rating heeft bij Standard & Poor's. Begin maart, vóór de Covid-19 pandemie, stond dit schuldpapier nog aan ongeveer 103% genoteerd.

Mahle GmbH produceert systemen voor verbrandingsmotoren en motorrandapparatuur. Het bedrijf biedt zowel zuigersystemen aan als cylinderonderdelen, kleptreinen, luchtbeheersingssystemen, systemen voor vloeistoffenbeheer, sportmotoren, speciale motoren en allerlei andere kleine motoronderdelen. Hiermee is de Duitse groep wereldwijd één van de belangrijkste leveranciers van onderdelen voor verbrandingsmotoren, en één van de dertig grootste toeleveranciers voor de automobielsector (airco's, luchtfilters enz.). Logischerwijs kunnen hun producten zowat overal ter wereld in de auto-industrie gebruikt worden. 

Hun producten komen zowel op de markt van de originele onderdelen (original equipment) als op die van de vervangingsonderdelen (via hun merken Mahle Original, Knecht, Behr of Brain Bee).

Verder is de groep ook aanwezig in de sectoren van de mobiliteit van de toekomst (E-Mobility), vrachtwagens, machines voor de bouw, onderdelen voor moto's en boten enz.

Het in 1920 opgerichte bedrijf heeft vanzelfsprekend ook de schokgolf gevoeld die ontstond door de coronapandemie. In een persbericht van begin april sprak de CEO van de groep, Jörg Stratmann, geruststellende woorden: het bedrijf kan op "een gezonde financiële positie" buigen om de crisis te overbruggen.

Uit de laatst beschikbare jaargegevens blijkt dat Mahle in 2019 een omzetcijfer van 12 miljard euro behaalde waarbij ze een bruto operationeel overschot van 712 miljoen euro konden voorleggen, en dit na een jaar waarin ze voor 751 miljoen investeringen afrondden. De groep telt 77.000 werknemers en is in meer dan 30 landen aanwezig met in totaal 160 productiesites. Verder beschikken ze over 16 grote R&D centra die zowat over heel de wereld verspreid zijn (Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Verenigde Staten, India, Japan...). Er werken daar 6.100 ingenieurs en techniciaan innovatieve oplossingen voor de mobiliteit van de toekomst.