Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Wirecard vraagt faillissement aan, wat met de obligatie 2024 in euro ?

Ingevolge een gerechtelijk onderzoek in verband met een groot fraudeschandaal restte Wirecard, de Duitse specialist in gedematerialiseerde betalingen, vandaag geen andere keuze dan het bankroet aan te vragen bij de handelsrechtbank in München. Het is de allereerste keer dat zoiets een bedrijf opgenomen in de DAX (de belangrijkste Duitse beursindex) overkomt.

De rechtbank kan nu kiezen voor een gerechtelijke schikking onder dewelke het bedrijf zijn schulden kan herstructureren of simpelweg voor liquidatie wanneer er geen hoop meer is op een andere oplossing.

Het bedrijf met 6.000 werknemers en 2 miljard euro aan omzet wordt ervan beschuldigd bewust zijn boekhouding te hebben vervalst. Een bedrag van 1,90 miljard euro vermeld op de balans is onvindbaar. Dat bedrag zou ondergebracht zijn bij een dochter op de Filippijnen.

In ijltempo heeft het bedrijf, dat onder andere bedrijven als Mastercard en Visa onder zijn klanten telt, onderhandelingen aangeknoopt met de banken. De schulden aan de banken zouden tussen 1,75 miljard en 3,50 miljard euro bedragen. Het passief vermeldt ook een uitstaande obligatie van 500 miljoen euro.

Vijf jaar na « Diesel Gate » jaagt dit schandaal een zware schokgolf door de financiële wereld. Wirecard werd namelijk beschouwd als één van de sterkste groeiende Europese bedrijven.

Met hoofdzetel in Aschheim biedt Wirecard diensten aan die vergelijkbaar zijn met die van de Amerikaanse betaalreus PayPal. Ook Western Union en Worldline zijn concurrenten van het Duits bedrijf.

De klant kan zich bij Wirecard online aanmelden, een rekening openen en daar geld op storten. Vervolgens kan hij alle soorten financiële verrichtingen doen.

Obligatie 2024 onder 20% van de nominale waarde

De Duitse pers meldt dat de klanten Wirecard massaal de rug toekeren. Het bedrijf heeft daarom bescherming gezocht tegen de schuldeisers onder de Duitse handelswetgeving. Op die manier kan in alle rust met de schuldeisers onderhandeld worden.

Wanneer een bedrijf niet meer is staat is om zijn schulden te betalen (bijvoorbeeld het betalen van de coupons en/of de terugbetaling van een obligatie die op de vervaldag komt), zal het de schuldeisers vragen om de schulden te herstructureren. Dat kan door de terugbetaling van de obligaties naar een latere datum te verschuiven en/of door de coupons te verlagen. Een andere mogelijkheid is dat de obligaties omgewisseld worden voor aandelen, zodat de schuldeisers aandeelhouders van het bedrijf worden.

Door een akkoord over de verlichting van de schulden kan een bedrijf eventueel een faillissement vermijden.

We mogen niet vergeten te vermelden dat in geval van een faillissement niet alles verloren is voor de aandeelhouders. Die mogen nog altijd hopen een deel van hun geld te recupereren zodra de liquidatie van het bedrijf achter de rug is.

Momenteel noteert de obligatie die loopt tot 2024 aan ongeveer 20% van de nominale waarde. Dat betekent dat de markt verwacht dat de obligatiehouders ongeveer 20% van hun inzet kunnen recupereren.