Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Apache : wat met de obligatie 4,375% op 8 jaar in dollar ?

De obligatie verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar met een looptijd van 8 jaar van de Amerikaanse oliegroep Apache Corporation zet zijn opmars verder. Ze noteert momenteel aan ongeveer 90% van de nominale waarde.

Ondanks het herstel van de koers (dat duidelijk zichtbaar is op de grafiek) noteert deze obligatie nog steeds met een stevige discount ten opzichte van de emissieprijs. Het huidige rendement van meer dan 6% weerspiegelt overigens de speculatieve rating "BB+" bij Standard & Poor’s.

De hoge volatiliteit in de koers (die was teruggevallen tot een bodem op 52% enkele weken geleden) wordt verklaard door de sector waarin de emittent actief is.

Apache is gespecialiseerd in de exploratie en de productie van olie. De koersval bij de obligatie in kwestie was het logische gevolg van een daling van de olieprijs op het hoogtepunt van de crisis. De prijs voor een vat ruwe olie dook toen in New York onder nul.

Inmiddels kost een vat ruwe olie weer meer dan 40 dollar, waardoor ook de koers van de obligatie in kwestie fors is hersteld.

Olie en aardgas

Het leeuwendeel van de inkomsten van dit bedrijf met hoofdzetel in Texas is afkomstig uit de exploratie en de productie van ruwe olie. Volgens de data beschikbaar op de website van het bedrijf bedroeg de productie vorig jaar 87,40 miljoen vaten.

Het overige deel van de omzet is afkomstig uit de exploratie en de productie van aardgas en in mindere mate uit de productie van LNG (liquefied/liquid natural gas).

In zijn jaarrapport stelt Apache dat de productie op dagelijkse basis kan worden opgetrokken tot 310.000 vaten (olie en gas). Het bedrijf beschikt over een bewezen reserve van meer dan 1 miljard vaten;

De belangrijkste sites voor de exploratie en productie bevinden zich in de Verenigde Staten, Egypte en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar realiseerde Apache een omzet van 6,32 miljard dollar, terwijl er netto een verlies van meer dan 3 miljard dollar werd geleden.

Meer financiële details over dit bedrijf zijn in het meest recente jaarrapport te vinden.