Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Een salvo aan nieuwe obligaties voor overname thyssenkrupp Elevator

De operatie om fondsen binnen te halen voor de overname van de liftenafdeling van thyssenkrupp, thyssenkrupp Elevator, is met succes afgerond door een consortium van investeerders.

De deal kwam er via bankleningen en de plaatsing van obligaties in euro en dollar, met vaste of variabele coupon, door specifieke afdelingen (Vertical US NewCo, Vertical HoldCo, Vertical MidCo...).

Emittent Coupon Looptijd Bedrag
Vertical US NewCo 5,25% 15/07/2027 1,56 miljard USD
Vertical HoldCo GMBH 7,625% 15/07/2028 445 miljoen USD
Vertical HoldCo GMBH 6,625% 15/07/2028 650 miljoen EUR
Vertical MidCo GMBH Variabel 15/07/2027 500 miljoen EUR
Vertical MidCo GMBH 4,375% 15/07/2027 1,1 miljard EUR

Het succes ervan op de primaire markt wordt ook doorgetrokken naar de secundaire markt. De obligatie Vertical MidCo 4,375% 15/07/2027 staat bij voorbeeld bij de eerste verhandelingen genoteerd aan 100,80% van de nominale waarde, of een rendement van 4,24%.

Om in te schrijven op deze nieuwe obligatie is een minimale inleg van 100.000 euro vereist. Momenteel heeft ze nog geen rating bij Standard & Poor's.

De aankoop van de liftenafdeling van thyssenkrupp werd in februari ondertekend door de private equity fondsen Advent en Cinven, en het Duitse fonds RAG, net vóór de de corona-uitbraak in Europa. Het was voorzien dat de operatie ter waarde van 17,2 miljard euro zou worden gefinancierd via bankleningen en obligatieschulden. Half juni gaf de Europese Commissie groen licht (voor de overdracht van de liftenafdeling), en dit maakte de baan vrij om te starten met de financiering van de operatie, en tegelijk dus ook met de emissie van obligaties in verschillende schijven.

Over thyssenkrupp Elevator 

Thyssenkrupp Elevator is een internationale topleverancier van lifttechnologie in de brede zin van het woord. De groep verkoopt bijvoorbeeld ook roltrappen en instapbruggen voor passagiers.

De onderneming is gevestigd in Duitsland, heeft klanten in meer dan 100 landen en beschikt wereldwijd over meer dan 1.000 verkoopspunten en serviceafdelingen. In het boekjaar 2018/2019 haalden ze een omzet van 8,0 miljard euro.

Het investeerdersconsortium van de fondsen Advent en Cinven beschouwt thyssenkrupp Elevator als een interessante investeringsopportuniteit, zeker door hun sterke positie op de Amerikaanse, Aziatische en Europese markt, maar dat is nog niet alles. Ze voegden er tevens aan toe dat de groeimogelijkheden met betrekking tot de huidige structurele tendens naar verstedelijking en een stijgende stadsmobiliteit er ook toe bijdroegen om de deal te sluiten. De sector biedt bovendien veel consolidatiemogelijkheden.