Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Dit mag u deze week op de financiële markten niet missen

Maak plaats voor de Belgen in de derde week van de publicatie van de bedrijfsresultaten

Vorige week werd gekenmerkt door twee belangrijke gebeurtenissen: eentje positief (het akkoord dat op de Europese top werd bereikt) en eentje negatief (de sterke terugkeer van het Coronavirus in sommige regio’s van het land). Deze week staan heel wat bedrijfsresultaten op de agenda, ook en vooral van Belgische bedrijven.

Op de eerste plaats moeten we de koers van de dollar in de gaten houden. De ‘greenback’ nam de rol van veilige vluchthaven op tijdens de pandemie, maar is sindsdien fors verzwakt. Vorige week werd tussen 1,12 en 1,14 dollar betaald voor één euro, vandaag maandag is dat 1,17 dollar. Sinds juli 2018 stond de dollarkoers niet meer zo laag. Naar de verantwoordelijke voor de koersdaling moet niet lang worden gezocht: Donald Trump. De valutamarkten stellen de manier waarop de Amerikaanse president de pandemie in zijn land aanpakt allesbehalve op prijs. Maar ook het oplopen van de spanningen tussen de Verenigde Staten en China wordt op gemengde gevoelens onthaald. Verder doet de enorme schuldenberg van de VS de wenkbrauwen fronsen: 107% van het BBP, tegenover 103% in ons land. De daling van de dollarkoers is goed nieuws voor Europeanen, want Amerikaanse aandelen worden goedkoper. Maar laat ons niet overdrijven: ze worden slechts een beetje goedkoper, want hun waardering blijft buitensporig hoog. Ze zijn daarom alleen interessant voor beleggers die op heel lange termijn denken.

Maandag: UCB en RyanAir

Op maandag wordt vooral uitgekeken naar de resultaten van UCB. Op een niveau boven 113 euro heeft dit aandeel een piekniveau bereikt. De sterke prestatie op de beurs van UCB heeft vooral te maken met het succes voor het geneesmiddel tegen psoriasis. Volgens de meest recente testen doet dit medicijn het beter dan dat van Novartis. Maar alles heeft een prijs en veel analisten zijn dan ook van mening dat UCB momenteel te duur gewaardeerd staat. Sommige analisten hebben dan ook het koopadvies ingetrokken.

Ook de resultaten van RyanAir zijn belangrijk. De belangrijkste « low cost » vliegtuigmaatschappij maakt gebruik van de Belgische vliegvelden van Charleroi en Zaventem. Sinds februari is de beurskoers van RyanAir met 30% gedaald. Het Coronavirus hield veel vliegtuigen aan de grond. Met als gevolg dat alleen al in ons land 80 piloten en stewards hun job verloren.

Dinsdag: VastNed Retail Belgium

Met VastNed Retail Belgium is dinsdag opnieuw een gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) aan de beurt. De koers van dit aandeel is sinds het begin van dit jaar met 20% gedaald. Niet te verwonderen, gezien de catastrofale invloed van het Coronavirus op de distributiesector. De koersen van Wereldhave Belgium en Retail Estates zijn bijvoorbeeld met 30% en 28% gedaald. Door de koersdaling is het rendement bij VastNed Retail Belgium opgelopen tot 4% bruto. Toch adviseren we om voorzichtig te zijn met de GVV’s. Sommige vastgoedaandelen lieten koersherstel optekenen (Ascensio bijvoorbeeld), maar andere aandelen blijven ‘hangen’. En daar is een goede reden voor (zie hieronder).

Het kan interessant zijn om ook de cijfers van Pfizer onder de loep te nemen. Dit Amerikaans farmaceutische bedrijf (nummer 5 in de wereld) staat sterk in de race naar een vaccin tegen Covid-19. Pfizer heeft in ons land vestigingen in Elsene en Puurs, waar 3.000 mensen werken. Voor de productie van zijn vaccin worden alleen in België al 150 mensen aangeworven.

Woensdag: de Belgische bedrijven zijn aan zet

De middelste dag van de week wordt een drukke dag voor de Belgische bedrijven, met Solvay, Elia (beheerder van ons elektriciteitsnetwerk), Melexis (producent van halfgeleiders), Intervest (kantoorvastgoed) , Econocom (IT-bedrijf) en Nyrstar (zink) op de agenda. Aan een koers van 0,10 euro is deze laatste alvast minder belangrijk, het bedrijf staat aan de vooravond van liquidatie. Vooral Solvay, Elia, Econocom en Intervest zijn de moeite waard. De GVV’s staan hoog in de gunst bij de Belgische beleggers. Intervest heeft goede troefkaarten achter de hand: de koers is nauwelijks gedaald in het eerste halfjaar en het dividendrendement schommelt tussen de 4 en 5% bruto (zonder roerende voorheffing).

Ook belangrijk op woensdag is de vergadering van de Amerikaanse centrale bank. De FED zal meer inlichtingen verstrekken over de manier waarop ze obligaties blijft inkopen. De beslissing kan van invloed zijn op de rentevoeten, maar grote wijzigingen worden niet voor september verwacht.  

Donderdag: de Belgen domineren (1)

Donderdag wordt opnieuw een belangrijke dag voor de Belgische bedrijfsresultaten, met op de agenda onder andere de cijfers van Anheuser-Busch. De koers van dit brouwer staat op het laagste punt in 5 jaar, het koersniveau van 122 euro opgetekend einde 2015 is ver weg. Anderzijds vermeldt de agenda ook GBL, waarvan de koers in januari een piek voor de afgelopen 5 jaar liet optekenen. Niets staat een evenaring van dat niveau in de weg. Argenx (biotechnologie, de koers stond recent wat onder druk maar is over een periode van 3 jaar vertienvoudigd) is die dag eveneens van de partij. We mogen ook de halfjaarcijfers van Telenet en Ontex niet vergeten. De koers van de luierproducent is met 40% gedaald tijdens de Coronacrisis en kreeg amper de ruimte om zich te herstellen. Die van Cofinimmo, één van de vedetten bij de GVV’s, hield dit jaar opvallend goed stand. Ze ontsnapte uiteraard niet aan de invloed van het Coronavirus, maar beet daarna goed van zich af. Het huidige dividendrendement bij Cofinimmo bedraagt meer dan 3%. QfG, ook een GVV, heeft een probleem. Het bedrijf staat te koop, maar vindt geen koper.

Vrijdag: de Belgen domineren (2)

Umicore is het onderwerp van een verhit debat. Het bedrijf heeft toegegeven dat het loodgehalte in het bloed van de kinderen die leven in de buurt van de fabriek in Hoboken te hoog is. De koers heeft onder dit bericht echter nauwelijks geleden. De toelichting op de cijfers wordt vrijdag sowieso interessant, evenals de commentaren van de analisten. Bekaert en Proximus brengen vandaag eveneens verslag uit over de gang van zaken in de eerste helft van het jaar, evenals Warehouses De Pauw. De beurskoers van deze GVV is sinds januari met 7,50% gestegen en dit ondanks de Coronacrisis. De koers kreeg tijdens de crisis weliswaar klappen, maar herstelde daarvan. Het rendement van ongeveer 2% is relatief laag, maar WDP blijft een goede investering voor de lange termijn.

Op economisch vlak kijken we uit naar de cijfers op maand- en jaarbasis in de eurozone wat betreft inflatie en groei. We mogen ook niet vergeten om de aandacht te vestigen op de cijfers van Berkshire Hathaway. Vraag is welke verrassing die duivelse Warren Buffett weer uit zijn hoed zal toveren. Via internet zullen we het vernemen.