Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Het aandeel Ageas als alternatief in een periode van lage rentevoeten

In deze periode van lage rentvoeten bieden aandelen met een aantrekkelijk dividendrendement een goed alternatief voor spaarders die op zoek zijn naar een vast inkomen elk jaar. De aandeelhouders van Ageas zijn de afgelopen 10 jaar verwend geworden met de hoge coupons die de verzekeraar uitkeerde. Vandaag bekijken we de gang van zaken bij dit aandeel eens van dichterbij.

Afgelopen dinsdag zetten we het aandeel Amazon in het zonnetje (Het aandeel Amazon: op weg naar een koers van 5.000 dollar?). Het betreft hier niet bepaald een rendementsaandeel, aangezien Amazon geen dividend uitkeert.

Ageas heeft daarentegen als echte rendementswaarde gedurende de afgelopen 10 jaar miljarden euro’s uitgekeerd aan dividenden. De Belgische marktleider in de verzekeringssector, met een marktaandeel van ongeveer 20% van de markt in zowel leven als niet-leven, is bovendien niet van plan om de dividendpolitiek te veranderen.

Deze verzekeraar, die 26% van de omzet in Azië realiseert en die in 2019 35,90 miljard euro aan premies incasseerde, is één van de zeldzame bedrijven dat al bevestigd heeft dat het aangekondigd dividend volgend jaar zal uitbetaald worden.

Bij de publicatie van de cijfers half augustus bevestigde het bedrijf op basis van de sterke balans en de stevige solvabiliteit dat een dividend van 2,65 euro (+20%) per aandeel over 2019 zal uitbetaald worden.

Deze beslissing heeft de analisten en de beleggers gerustgesteld, want het geeft aan dat het management het volste vertrouwen heeft in zowel zijn balans als in de toekomst.

Mogen we volgend jaar een onveranderd dividend verwachten ?

Wat mogen de aandeelhouders op het vlak van dividend volgend jaar verwachten, rekening houdend met de uitbraak van de Coronacrisis ? De politiek van Ageas bestaat er uit om jaarlijks ongeveer 40 tot 50% van de nettowinst uit de verzekeringsactiviteiten in de vorm van dividend uit te keren.

De meest recent gepubliceerde resultaten kunnen in dat verband een aanwijzing geven. Op basis van een tweede kwartaal dat de verwachtingen overtrof, gaf het eerste halfjaar van 2020 een nettowinst van 791 miljoen euro te zien (ten opzichte van 606 miljoen euro vorig jaar). Die winst was inclusief een niet-recurrente meerwaarde van 332 miljoen euro gelieerd aan de financiële instrumenten FRESH.

Vooral de sterke prestatie van de tak niet-leven sprong in het oog. De lockdown had een daling van de ongevallen (vooral auto-ongevallen) tot gevolg, zodat de winst van de divisie niet-leven met 56% steeg tot 181 miljoen euro. Die stijging compenseerde een terugval van de winst in de tak leven met 36% tot 300 miljoen euro. Deze daling was op de eerste plaats te wijten aan de volatiliteit op de financiële markten.

Behoudens een belangrijke impact van de financiële markten in de komende maanden maakt het bedrijf zich sterk een winst neer te zetten die dicht in de buurt van de gegeven guidance (een nettowinst tussen 850 en 950 miljoen euro) zal uitkomen. Op basis daarvan mag een aantrekkelijk dividend verwacht worden.

Historiek van de dividenden betaald door Ageas

Jaar Bedrag (*) Dividendrendement (*)
2019 2,65 euro 5,03%
2018 2,20 euro 5,60%
2017 2,10 euro 5,16%
2016 2,10 euro 5,58%
2015 1,65 euros 3,86%

(*) Bruto rendement

De analisten zijn gerustgesteld

Eén zaak is zeker: de sterke prestaties en de weerstand die deze verzekeraar aan de dag legt in deze crisisperiode hebben, in combinatie met de bevestiging van het dividend, veel analisten er toe gebracht om hun advies wat betreft het potentieel voor dit aandeel aan te passen.

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase is zeer positief voor het aandeel Ageas. Het koersdoel voor de komende 12 maanden bedraagt 50,90 euro, wat neerkomt op een potentieel met 40% vanaf het huidige koersniveau (36 euro).

Het aandeel noteert overigens nog steeds met een fikse korting ten opzichte van de piekkoers op 51 euro die bij het begin van dit jaar werd opgetekend.

Doelwit van een overnamebod ?

Behalve vanwege zijn aantrekkelijk dividend heeft het aandeel Ageas ook een speculatief tintje. Het bedrijf zou namelijk wel eens met een overnamebod geconfronteerd kunnen worden.

Ageas, dat ontstaan is uit de as van het vroegere Fortis, wordt in de gespecialiseerde pers al jarenlang getipt als een overnamekandidaat, zonder dat het ooit tot een effectief bod is gekomen.

Volgens Bloomberg zou het management afgelopen vrijdag toegegeven hebben door een groep beleggers (BE Group) te zijn benaderd met het oog op een overname. Het bod werd door het management als niet-realistisch van de hand gewezen, maar het zou andere partijen er wel eens toe kunnen brengen om uit hun schelp te komen.

Indien u interesse hebt voor dit aandeel, mag u uw aankooporders doorgeven via het nummer +32 (2) 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be.