Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Obligatie Loxam 3,75% in euro noteert iets onder pari, koers komt terug van ver

Op het hoogtepunt van de crisis noteerde de koers van de obligatie met een looptijd van 6 jaar van Loxam met een discount van bijna 30 punten. Dit Frans bedrijf is gespecialiseerd in de verhuur van uitrusting en materieel voor de bouw en voor publieke werken.

Op het einde van deze week kan de obligatie gekocht worden aan een indicatieve koers van 99,55%, waardoor het rendement op jaarbasis 3,80% bedraagt.

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro heeft deze lening een speculatieve rating « B » bij Standard & Poor’s.

De beleggers hebben dus opnieuw meer vertrouwen in Loxam, het bedrijf waarvan de machines (motorkappen, liften en compressoren) herkenbaar zijn aan het grijze logo van een schroef op een rode achtergrond.

Onder druk gezet door de ratingagentschappen heeft dit meer dan 50 jaar oude bedrijf alle twijfels over de financiële positie kunnen wegnemen. Er werd namelijk gevreesd dat Loxam op korte termijn dringend behoefte zou hebben aan liquiditeiten.

Loxam heeft namelijk heel wat « high yield » schulden uitstaan, schulden die werden aangegaan om de vele overnames te financieren.

Externe groei

De laatste jaren heeft het bedrijf inderdaad nogal wat overnames gedaan: Lavendon (Verenigd Koninkrijk), Swan Plant Hire (Ierland), Hune (Spanje), Nacanco (Italië) en vanzelfsprekend Ramirent (een belangrijke speler in Scandinavië).

Daardoor is de omzet van deze niet-beursgenoteerde groep gestegen tot 2,30 miljard euro. Zodoende is Loxam in Europa de nummer één in zijn sector, wereldwijd is het de nummer 3.

De interesse voor het bedrijf op de obligatiemarkt valt samen met een grote mate van tevredenheid bij de klanten. Sinds het begin van de Coronacrisis werd een recordniveau van nieuwe bestellingen binnengehaald.

Na enkele weken lockdown heeft Loxam alles op alles gezet om opnieuw operationeel te worden. Het bedrijf was in staat om snel weer te heropenen met 400 agentschappen via de modus Drive.

Dit familiebedrijf, voor 80% eigendom van grote baas Gérard Déprez, telt 536.000 klanten en kan terugvallen op een voorraad van 550.000 stukken met een totale waarde van 4,50 miljard euro.

Loxam heeft 11.000 medewerkers en een netwerk van 1.100 agentschappen in 30 landen, waarvan 500 in Frankrijk. Buiten Europa is het bedrijf actief in Marokko, het Midden-Oosten, Brazilië en Colombia.

Sinds enkele dagen is Loxam partner en officieel verhuurder van materiaal voor de Wereldcup rugby die tussen 8 september en 21 oktober 2023 in Frankrijk wordt georganiseerd.