Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Disney+ kan een belangrijke pijler onder de moedermaatschappij worden

Vandaag komt Disney+ in ons land uit de coulissen. Deze streamingdienst wordt beschouwd als de belangrijkste concurrent van Netflix en zou op lange termijn wel eens de belangrijkste katalysator voor het aandeel Disney kunnen worden.

Moedermaatschappij Disney ondervindt nog steeds de gevolgen van de Coronacrisis, meer bepaald in de vorm van filmzalen en pretparken die nog steeds onder hun volle capaciteit draaien.

De crisis heeft duidelijk invloed op de resultaten van het bedrijf, de winst is over het eerste halfjaar met 90% gedaald. De pandemie kan het einde betekenen voor veel bedrijven, maar de balans van Disney is sterk genoeg om de crisis uit te zingen.

De lockdown heeft het nieuwe platform Disney+ inderdaad een extra impuls gegeven. Dat platform werd gelanceerd in november 2019, dus enkele maanden voor het uitbreken van de crisis. Als gevolg van die crisis is de vraag naar thuisontspanning sterk gestegen.

Disney kan terugvallen op een ijzersterke catalogus: 700 films en 300 series, waaronder het bijna volledige aanbod van de producties van Disney, Marvel, Pixar et Star Wars. Inmiddels heeft het bedrijf 60,50 miljoen gebruikers kunnen aantrekken en daar komen er elke maand miljoenen bij.

Ter vergelijking: het kostte Netflix (193 miljoen abonnees) 7 jaar om een vergelijkbaar aantal klanten aan te trekken.

Kan Disney+ binnenkort de belangrijkste bron worden die bijdraagt aan de winst ?

Het stond in de sterren geschreven dat de streamingdienst een succes zou worden en Disney zal ongetwijfeld verder gaan op zijn elan. Het bedrijf beschikt over verschillende manieren waarop deze divisie op lange termijn de belangrijkste bron van winstgevendheid kan worden.

In dat verband wordt uitgekeken naar de lancering van een nieuwe streamingdienst volgend jaar: Star zal inhoud brengen van onder andere ABC, FX, Freeform, Searchlight en 20th Century Studios (het vroegere Fox).

Disney beschikt bovendien over de mogelijkheid om, zoals het gedaan heeft met de blockbuster Mulan, om zijn platform te gebruiken voor het lanceren van nieuwe films. Deze evolutie zou uiteraard ten koste van de bioscopen gaan.

Voor een gemiddeld bedrag van 30 dollar krijgen de Amerikaanse abonnees van Disney+ in exclusiviteit de toegang tot de content van het bedrijf. Het lijkt geen twijfel dat het bedrijf zijn toekomstige successen zal doen renderen via streaming met een meerwaarde. Gevolg is dat Disney na de Coronacrisis een heel ander bedrijf zal zijn.

Wij durven er op te wedden dat het een kwestie van tijd wordt alvorens de prijs van het abonnement op Disney+ wordt opgetrokken. Zo’n abonnement kost nu 6,99 dollar per maand of 69,99 dollar per jaar. Dat is zowat de helft van een abonnement op Netflix.

Deutsche Bank is "bullish" voor het aandeel Disney

Om meer te weten over de evolutie van streaming bij Disney, kijken de analisten reikhalzend uit naar de volgende ontmoeting met het management van het bedrijf. Die ontmoeting zal vooral gewijd zijn aan de strategie die Disney wenst te volgen.

Volgens Bryan Kraft, analist bij Deutsche Bank, zal het management bevestigen dat de gekozen strategie in versneld tempo uitgerold wordt. In een interview met CNBC legde Kraft uit dat Disney de goede combinatie van content, distributie, gebruikerservaring en technologie heeft gekozen. De slaagkansen voor het bedrijf zijn daarom erg groot.

Streaming biedt een aantrekkelijk model van recurrente en voorspelbare inkomsten. Volgens Kraft kan Disney+ op termijn het meest rendabele onderdeel van het bedrijf worden. De waarde van deze dochter van Disney kan tegen 2023 327 miljard dollar bedragen.

Op basis hiervan komt Kraft voor het aandeel Disney op een koersdoel van 163 dollar of 24% meer dan de slotkoers van deze maandag (131 dollars).

Halfjaarlijks dividend werd geannuleerd

Voor beleggers die graag een aantrekkelijk dividend opstrijken is het ongetwijfeld interessant om te weten dat Disney vorig jaar een dividend van 1,76 dollar (betaalbaar op halfjaarbasis) uitkeerde. Daarmee bedroeg het dividendrendement 1,30%.

In het huidige boekjaar schrapte Disney het dividend dat in juli zou uitbetaald worden. Het bedrijf heeft al 50 jaar zonder onderbreking een dividend uitbetaald, zodat de kans klein is dat het voor december voorziene dividend zal geschrapt worden.

Indien u interesse hebt voor dit aandeel, mag u uw aankooporders doorgeven via het nummer +32 (2) 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be.