Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Koers Bekaert met 30% gedaald: is dit een koopkans?

Bekaert, de Belgische specialist in stalen kabels met een jaarlijks omzetcijfer van 4 miljard euro, heeft de afgelopen dagen uitgebreid de pers gehaald via de emissie van een obligatie. Daarmee lijkt het opnieuw tijd om nog eens naar het aandeel van dit bedrijf te kijken.

Vooral bekend om zijn groene afsluitingen rond onze tuinen is Bekaert een internationaal georiënteerd bedrijf, waarbij België goed is voor minder dan 10% van de omzet. De grote specialiteit van het bedrijf is staaldraad.

Die staaldraad wordt onder andere aangetroffen in stalen hekken, visnetten, hoogspanningskabels, zonnepanelen, fietskaders, autoportieren en -zetels en tal van andere toepassingen.

Het bedrijf met hoofdzetel in Kortrijk is ook gespecialiseerd in de bekleding van beton, waarbij de stevige staaldraad van Bekaert onze autowegen, bruggen en trottoirs versterkt.

Het grootste deel van de winst wordt echter gerealiseerd in de autosector, op de eerste plaats wat betreft het versterken van rubberen banden met ijzerdraad. In dit segment van de markt realiseert Bekaert zijn grootste winst (468 miljoen euro in 2019).

De automarkt werd echter bijzonder hard geraakt door de Coronacrisis. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers op 31 juli gaf het management aan dat er signalen zichtbaar waren die op verbetering wezen, nadat de vraag in het tweede kwartaal met 40% was gedaald.

Is het aandeel Bekaert koopwaardig ?

Als oud-lid van de BEL 20 noteerde de koers van Bekaert bij het begin van de dinsdagsessie aan 18 euro of 30% minder dan bij het begin van dit jaar.

Zoals bij veel andere industriële bedrijven het geval is, valt de koerszwakte bij dit aandeel te verklaren door onzekerheid over de herstelkracht van de wereldeconomie.

Tegen die achtergrond heeft Kepler Cheuvreux in mei het koersdoel voor Bekaert verlaagd van 20 naar 16 euro. De mindere gang van zaken zit weliswaar al verrekend in de koers, maar voor 2020 wordt uitgegaan van een duidelijke daling van de organische groei. Het herstel in 2021 zou anderzijds maar stroef verlopen, wat op de marges kan wegen.

Met een neutraal advies en een koersdoel van 23 euro is ING per saldo optimistischer, waarbij wordt gesteld dat Bekaert weerwerk kan bieden aan de moeilijke marktomstandigheden door de kosten en de cash rigoureus te bewaken. 

Met een koersdoel van 26 euro is Alpha Value het meest positief. De analisten van dit bedrijf zijn van mening dat de vorig jaar getroffen besparingsmaatregelen en de verbetering van de commerciële strategie (waarbij de focus meer kwam te liggen op producten met een hogere toegevoegde waarde aan een juiste prijs) de marges zullen ondersteunen.

Succesvolle plaatsing van een obligatie

De analisten zijn het er over eens dat het bedrijf de afgelopen jaren zijn balans gevoelig heeft weten te versterken. In dat kader werd vorige week op de obligatiemarkt nog eens 200 miljoen euro opgehaald.

Verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro draagt de obligatie in kwestie een coupon van 2,75%, wat een interessant rendement is voor de beleggers in deze tijden van lage rentevoeten.

Ook beleggers geïnteresseerd in obligaties van Belgische emittenten zullen interesse hebben in deze lening.

De plaatsing was een succes, wat ook wordt aangetoond door het feit dat de koers op de secundaire markt boven zijn emissieprijs wordt verhandeld aan 102%.

Interesse voor het aandeel of obligaties Bekaert? Aarzel niet ons uw aankooporders door te geven op het nummer +32 (0) 2 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be