Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Opkomende valuta's op hun laagste niveau!

Meer dan ooit staan de koersen van de valuta’s uit de groeilanden onder druk op de internationale markten, waarbij de meeste munten op dieptepunten noteren die nog nooit voordien werden bereikt. De trend was de afgelopen jaren al negatief, maar werd nog eens extra versterkt door de Coronacrisis.

De Turkse lira: een rendement op jaarbasis van 14%

De Turkse lira wordt met een veelvoud aan problemen geconfronteerd (een conflict met de Verenigde Staten, een president die zich moeit met de monetaire politiek van het land, kapitaalvlucht …). De kans is dan ook groot dat deze munt het jaar opnieuw fors lager zal afsluiten ten opzichte van de sterke munten. Momenteel bedraagt het verlies ten opzichte van de euro al 28%.

Turkije werd zoals alle landen hard geraakt door de pandemie, op de eerste plaats wat het toerisme betreft. Volgens de OESO zal het Turkse Bruto Binnenlands Product of BBP dit jaar met 2,90% en volgend jaar met 3,90% krimpen. Door de bemoeienissen van president Recep Tayyip Erdogan slaagt de Turkse centrale bank er niet in om de markten gerust te stellen. Daardoor blijft de lira zwak.

Aan een belegging in de lira blijven risico’s verbonden en dit ondanks het feit dat de munt al veel van zijn pluimen heeft verloren. De rendementen geboden in deze munt zijn anderzijds niet te versmaden.

Beleggers die in Turkse lira willen investeren, geven best (zoals ook voor andere valuta’s uit de groeilanden het geval is) de voorkeur aan obligaties uitgegeven door solide emittenten zonder kredietrisico. Op die manier worden de risico’s wat betreft de munt zo klein mogelijk gehouden.

Zo is er de obligatie uitgegeven door de Wereldbank die op basis van een koers van 94% een rendement van 14% biedt.

Dit rendement zorgt volgens sommige analisten een buffer tegen een verdere ontwaarding van de munt. Wie de obligatie in kwestie tot op de vervaldag aanhoudt, kan het bruto rendement zien oplopen tot 28%. Wat toch een behoorlijke vorm van bescherming tegen de koersdaling van de lira biedt. Iedere belegger moet voor zichzelf beslissen of hij of zij het risico aandurft.

De Mexicaanse peso: een rendement op jaarbasis van 4,40%

Ook de koers van de Mexicaanse peso bevindt zich niet ver boven zijn historische dieptepunten. De koers van de munt van de tweede Latijns-Amerikaanse economie heeft een gelijkaardig parcours doorlopen als de Turkse lira. Over een periode van 5 jaar is de peso in waarde gehalveerd.

Als dé oliemunt bij uitstek, kreeg de MXN de afgelopen maanden rake klappen als gevolg van de instorting van de olieprijs. De beleggers maken zich zorgen dat de zwakte van de munt negatieve gevolgen zal hebben voor het begrotingstekort van de 11de olieproducent in de wereld. Daar komt nog eens bovenop dat Mexico diep in de schulden zit.

De Mexicaanse economie werd in de periode van de lockdown bovendien hard geraakt door de economische inzinking in de Verenigde Staten, dat de belangrijkste handelspartner van het land is.

Die Mexicaanse economie groeit al geruime tijd aan een zwak tempo. Dat heeft te maken met de export, maar ook met de zwakke binnenlandse vraag. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan het BBP dit jaar met 9% krimpen.

De redding voor Mexico komt mogelijk van de grote buur in het noorden, die algemeen wordt beschouwd als de motor van de wereldeconomie in 2021. Een groot Amerikaans stimuleringsplan (waarvoor nog altijd naar Washington wordt gekeken) kan ook een gunstig effect hebben op de economie van het buurland Mexico.

Wie posities in de Mexicaanse peso wil innemen, kan kijken naar de obligatie van de Europese Investeringsbank met looptijd tot 2023. Op basis van een huidige koers van 102,30% biedt die een rendement van 4,38%.

De Indonesische roepie: een rendement op jaarbasis van 5,27%

Over zowel een periode van één jaar als over een periode van 5 jaar heeft de Indonesische roupie zowat 10% verloren ten opzichte van de euro, waardoor het één van de sterkste valuta’s uit de groeilanden is.

Met 270 miljoen inwoners, waarvan de helft jonger dan 30 jaar, is Indonesië één van de economische grootmachten in wording.

Op basis van een gemiddelde groei van het BBP met 5% over de afgelopen 20 jaar mag het land zich de 6de economie in de wereld noemen.

Obligaties in roupie zijn niet talrijk, maar onze blik viel toch op een obligatie van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Op basis van een coupon van 6,45% noteert de koers van deze obligatie in de buurt van 102%. Ze heeft een rating AAA.

Goed om te weten: zowel de coupons als de terugbetaling gebeurt in euro.