Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Een coupon van 4,625% voor de nieuwe obligatie van Rolls-Royce Plc in euro

Motorbouwer Rolls-Royce Plc, een toeleverancier aan zowel Airbus als Boeing, heeft in drie tranches 2 miljard euro opgehaald. De nieuwe obligaties in euro, dollar en pond sterling hebben een rating "BB-" in de speculatieve categorie bij Standard & Poor’s.

Rolls-Royce Plc, samen met Jaguar Land Rover één van de boegbeelden van de Britse engineeringsector, heeft via de plaatsing van de obligaties woensdag geld opgehaald bij de beleggers om de voortzetting van de activiteiten te financieren.

Als gevolg van de combinatie van de pandemie en de Brexit moest het bedrijf een relatief hoog rendement bieden. Zo heeft de obligatie met een looptijd van 6 jaar in euro (verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro) een coupon van 4,625%.

Emittent Coupon Looptijd Omvang Munt
Rolls-Royce Plc 4,625% 16/02/2026 750 miljoen EUR
Rolls-Royce plc 5,75% 15/10/2027 545 miljoen GBP
Rolls-Royce Plc 5,75% 15/10/2927 1 miljard USD

Afgezien van het niveau van de vergoeding (twee jaar geleden kon RR nog een obligatie met dezelfde looptijd uitgeven aan 0,875%) toont het succes van de plaatsing duidelijk aan dat de markt voor obligaties met een hoog rendement een aantrekkelijke bron van financiering blijft voor bedrijven in moeilijkheden.

Een herfinancieringsplan ter waarde van 5 miljard

De plaatsing van de nieuwe obligaties kadert in een groot herfinancieringsplan (5 miljard euro) dat vorige donderdag door het management werd aangekondigd. In het kader van dat plan wordt ook het kapitaal verhoogd en worden bankkredieten aangevraagd of uitgebreid. Bedoeling is om de levensvatbaarheid van het bedrijf te verzekeren. Rolls Royce werd namelijk hard geraakt door de crisis zonder voorgaande die de luchtvaartsector heeft getroffen.

Volgens het management moet het plan het bedrijf in staat stellen de crisis te doorworstelen zonder in liquiditeitsproblemen te raken.

Crisis in de burgerluchtvaart

Verlost van de autodivisie, die op het einde van vorige eeuw aan BMW werd verkocht, focust Rolls-Royce zich nu op het bouwen van vliegtuigmotoren.

Het klantenbestand bevat de namen van meer dan 400 luchtvaartbedrijven, 160 militaire klanten en meer dan 5.000 bedrijven actief in (kern)energie.

De belangrijkste uitdaging waar het bedrijf mee wordt geconfronteerd is de wereldwijde instorting van het luchtvervoer over lange afstand.

Als gevolg van de crisis in de luchtvaartsector krijgt Rolls-Royce minder bestellingen binnen en ook minder onderhoudsopdrachten. Dat weegt op de omzet van het bedrijf, die in het eerste halfjaar met een kwart is gedaald tot 5,80 miljard pond (6,50 miljard euro).

De analisten verwachten geen normalisering van de situatie voor 2024 en dat terwijl de motorbouwer ook nog eens met milieueisen wordt geconfronteerd.

RR gaat ook besparen

Samen met het herfinancieringsplan kondigde het bedrijf enkele weken ook de verkoop van activa voor een bedrag van 2 miljard pond (2,25 miljard euro) aan. Daardoor verdwijnen 9.000 banen of 17% van het totale personeelsbestand. Vooral de activiteiten op het vlak van burgerluchtvaart worden hard getroffen.

Het plan, dat het bedrijf opgericht door Henry Royce en Charles Rolls moet toelaten om 1,30 miljard pond (1,45 miljard euro) te besparen, is gespreid over een periode van 18 maanden. Het gaat gepaard met kostenbesparingen die de groep moet toelaten om zich aan te passen aan het nieuwe niveau wat betreft de vraag van klantzijde.