Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Focus op obligatie Kinepolis 2,75% 2026 in euro

De prijs van de obligatie Kinepolis -coupon van 2,75%, vervaldag op 18 december 2026 lijkt zich op de secundaire markt te stabiliseren rond 74% van de nominale waarde, tegenover iets meer dan 91% eind september.

Op basis van deze korting kan een belegger die vertrouwen blijft hebben in de vooruitzichten van dit Belgisch bioscoop-icoon op een jaarlijks rendement rekenen van ongeveer 8,3%. We geven nog mee dat deze obligatie, die beschikbaar is in coupures van 100.000 euro, geen enkele rating heeft.

De druk op de obligatie ligt niet speciaal aan één of andere aankondiging van Kinepolis. Het is eerder het resultaat van een opeenvolging van slecht nieuws waarmee de sector recent te maken kreeg. De lening 2,75% 2026 had tot voor kort zelfs redelijk goed stand gehouden tijdens de Covid-19 pandemie. Sinds half maart draaide ze rond 95% van de nominale waarde.

Toen begin oktober Cineworld besloot om voorlopig zijn 536 zalen in de VS en zijn 127 zalen in het Verenigd Koninkrijk te sluiten, en ook de release van de nieuwe James Bond film ("No time to die") werd uitgesteld, werden de schuldeisers van Kinepolis herinnerd aan de moeilijkheden van alle spelers in die sector.

Woensdag werden ze nogmaals met de neus op de feiten gedrukt. Deze keer door AMC Entertainment. De grootste cinema-uitbater ter wereld kondigde aan actief op zoek te gaan naar vers geld om het hoofd te bieden aan zijn financiële problemen. AMC zou tegen het einde van het jaar met een tekort aan cash kunnen zitten.

De analisten van KBC Securities zijn echter van mening dat Kinepolis er beter voor staat dan AMC. De groep is namelijk zelf eigenaar van het merendeel van zijn cinemacomplexen en de vervaldagen van hun schulden zijn nog relatief veraf. Bij ING denken ze dat Kinepolis misschien zelfs zijn voordeel zou kunnen doen met de problemen van zijn concurrenten.

Kinepolis baat 55 bioscopen uit in België, maar heeft er ook in andere Europese landen (o.a. Frankrijk, Spanje en Polen).

Sinds de overname van de Canadese groep Landmark Cinemas en het Amerikaanse MJR telt de Belgische exploitant ook 56 cinema's aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In totaal zijn dat 1.079 schermen, ongeveer 200.000 zitplaatsen en ieder jaar verschillende tientallen miljoenen bezoekers.