Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

5 aandelen uit de farmaceutische sector om in de gaten te houden

Swedish Orphan Biovitrum, Viatris, Fresenius, Merck & Co en Eli Lilly: Oblis heeft op basis van consensusverwachting van de analisten* de aandelen van farmaceutische groepen met het sterkste verwachte groeipotentieel voor de komende twaalf maanden geselecteerd.

Swedish Orphan Biovitrum: een ​​potentieel van 47%

Op de lijst staat het aandeel van Swedish Orphan Biovitrum, gespecialiseerd in geneesmiddelen voor zeldzame ziekten, op de eerste plaats wegens het grootste verwachte potentieel. De analisten gaan gemiddeld uit van een prijs van 228 Zweedse kronen voor de komende twaalf maanden. Dat stemt overeen met een stijgingspotentieel van meer dan 47% ten opzichte van de laatste slotkoers (155 kronen) *.

Onder de afkorting Sobi focust deze concurrent van Roche, Novo Nordisk en Shire de activiteiten op de behandeling van ziekten in domeinen als hematologie, immunologie en gespecialiseerde zorg.

Voor het lopende jaar verwacht het biotechbedrijf, dat hoofdzakelijk actief is in Europa en Noord-Amerika, een omzet tussen 15 en 15,5 miljard Zweedse kronen (omgerekend ongeveer 1,5 miljard euro).

Fresenius SE & Co KGaA: een potentieel van 31%

Volgens de analisten mag ook van Fresenius SE & Co KGaA, dat wat marktkapitalisatie betreft één van de 30 grootste Duitse bedrijven is, in de komende twaalf maanden op de beurs een sterke prestatie worden verwacht.

Fresenius is als bedrijf meer dan een eeuw oud en de activiteiten zijn opgedeeld in 4 grote divisies: Fresenius Medical Care (wereldleider in dialyse), Fresenius Kabi (infusie en klinische voeding), Fresenius Helios (ziekenhuizen en klinieken) en Fresenius Vamed (gespecialiseerd in gezondheidscentra).

Voor dit jaar wordt gerekend op een omzet van 36 miljard euro. Er werken wereldwijd 270.000 mensen bij deze groep, zowel in Europa, Noord-Amerika, de regio Asia Pacific, Zuid-Amerika als in Afrika).

Viatris: een potentieel van 29%

Viatris, dat tot vorige maandag genoteerd stond onder de naam Mylan, krijgt als belangrijke speler op de markt voor generische medicijnen eveneens nog heel wat krediet van de analisten. Het merendeel van die analisten geeft een koopadvies met een gemiddeld koersdoel van 21,40 dollar. Wat betekent Viatris nog over een stevig haussepotentieel beschikt.

Viatris combineert onder de nieuwe naam de onlangs gefuseerde activiteiten van Mylan en Upjohn. Deze laatste is de vroegere divisie van Pfizer actief op de markt van zowel merk- als generieke geneesmiddelen.

Viatris is voor 57% eigendom van de aandeelhouders van Pfizer en voor de resterende 43% van die van Mylan. In de portefeuille van het fusiebedrijf zitten bekende geneesmiddelen, zoals de cholesterolverlager Lipitor, Viagra, pijnstiller Lyrica en het anti-allergicum EpiPen voor de behandeling van ernstige allergische reacties.

Het bedrijf, dat dit jaar een omzet van 19-20 miljard dollar verwacht, commercialiseert ook Betadine, het bekende ontsmettingsmiddel voor het desinfecteren van de huid en slijmvliezen.

Het aandeel van de groep werd op de beurs de jongste jaren afgestraft, dit tegen de achtergrond van toenemende politieke druk in de Verenigde Staten om de prijzen voor geneesmiddelen te verlagen.

Eli Lilly: een potentieel van 16%

Ook Eli Lilly mag zich verheugen in de gunst van de analisten. De meeste van hen hebben een koopadvies met een koersdoel van 164 dollar voor de komende 12 maanden (de meest recent slotkoers bedroeg 141,20 dollar).

Eli Lilly, opgericht in de negentiende eeuw door de gelijknamige kolonel, apotheker en veteraan van de Amerikaanse burgeroorlog, is een wereldleider op het gebied van diabetesbestrijding en dat sinds 1923 toen het bedrijf de eerste insuline op de markt bracht. Tot dan was diabetes een ziekte met dodelijke afloop.

Sindsdien heeft deze multinational (in België aanwezig sinds 1969) zijn activiteiten gediversifieerd. Eli Lilly onderzoekt, ontwikkelt, produceert en verkoopt farmaceutische producten vooral in twee sectoren: farmaceutische producten voor mensen en medicijnen voor dieren.

Een bekende blockbuster is Trulicity voor de behandeling van diabetes type 2.

Merck & Co: een potentieel van 17%

Met een opwaarts potentieel van 17% tot 96,40 dollar maakt Merck & Co ons lijstje met aandelen compleet. Het aandeel van dit Amerikaans farmaceutische bedrijf, wereldwijd één van de vijf grootste spelers in zijn sector, deed het tot dusver in november zeer goed op de beurs. Dat had alles te maken met de publicatie eind oktober van kwartaalresultaten die beter dan verwacht waren.

Deze reus in zijn sector, die ook actief is in de strijd tegen Covid-19, kondigde onlangs de overname van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf VelosBio aan voor 2,75 miljard dollar. Dankzij deze overname kan het zijn portefeuille van kankerbestrijders uitbreiden en dat is één van de meest veelbelovende markten in de farmaceutische sector.

Bron Bloomberg, berekeningen gemaakt op basis van de slotkoers van dinsdag 17 november 2020 (*)

Interesse in één van deze aandelen? Aarzel niet om ons uw aankooporders door te geven op het nummer +32 (0) 2 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be