Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Het aandeel Naspers kopen vóór ze vrijdag hun resultaten bekend maken

Naspers, om het even over de pers te hebben. Een bedrijf dat het goed doet dankzij een zeer brede diversificatie.

We hebben de gewoonte te zeggen dat het in de perssector slecht gaat. Dit is maar gedeeltelijk waar en iedereen weet trouwens dat als er één sector is waar de digitalisering een reële uitdaging vormt, het wel deze is.

Nochtans slagen bedrijven als het Belgische DPG Media (Het Laatste Nieuws, VTM...) en het Zuid-Afrikaanse Naspers er wonderwel in om goede resultaten te boeken.

In het geval van Naspers is daar wel een specifieke reden voor. Dit mediabedrijf doet het zo goed dankzij een zeer brede diversificatie op het gebied van elektronica (betalingen, verkoopsplatformen, berichtendienst). Niet alleen in Zuid-Afrika zelf, maar ook in de VS, Azië en Europa, waar ze via hun dochteronderneming Prosus werken. Deze laatste staat genoteerd op Euronext Amsterdam.

De zuivere persactiviteiten vormen trouwens een minderheid in hun omzetcijfer. Naspers komt nu vrijdag met de resultaten van het eerste halfjaar 2020/2021. 

Naspers is de grootste onderneming van Afrika met een beurswaarde van één triljoen rand (= 65 miljard dollar). Hun beurskoers (op de Beurs van Johannesburg) gaat er al vijf jaar op vooruit. De gezondheidscrisis heeft haar invloed gehad... maar zeer vroeg, eind 2019 al, toen het virus uitbrak in China! Dit komt ongetwijfeld doordat Naspers participaties heeft in de Chinese bedrijven Tencent en WeChat. Daarna kwam de koers terug op krachten, om opnieuw te krimpen toen het virus in Europa en Amerika verscheen. Maar opnieuw herpakte het aandeel zich snel en sedertdien ging het alleen maar de goede kant uit. Het staat nu terug op het niveau van één jaar geleden. 

De koers van het aandeel Prosus is heel gelijklopend: een duik in maart (- 25%), maar sedertdien steeds in stijgende lijn. Momenteel staat hij zelfs op zijn hoogste punt van de afgelopen vijf jaar! Doordat het coronavirus maar moeizaam voet aan grond krijgt in Afrika, hebben we alle redenen om ervan uit te gaan dat hoe beter de gezondheidssituatie wordt in het westen, hoe meer de koers van Naspers zal klimmen.

En als extraatje: beleggen in aandelen van Naspers, is tegelijk beleggen in Prosus. U slaat dus twee vliegen in één klap.