Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Accell (Sparta, Batavus…), een mooi voorbeeld van een aandeel dat een boost kreeg dankzij COVID-19

Door de lockdown en de gezondheidscrisis zijn velen op hun fiets gesprongen om van een welgekomen moment van ontspanning te genieten. Dit gebeurt natuurlijk ook om elk besmettingsrisico te vermijden dat gelinkt is aan het gebruik van het openbaar vervoer.

De vraag naar fietsen boomt

Een rechtstreeks gevolg hiervan is dat de vraag naar zowel gewone als elektrische fietsen, die reeds vóór de gezondheidscrisis in een opwaartse spiraal zat, nog is doorgestegen. En dat is dan nog zonder rekening te houden met de zeer dynamische tweedehandsmarkt en de markt voor onderdelen. Niks dan voordelen dus voor bedrijven als de Nederlandse groep Accell. Deze Europese marktleider in elektrische fietsen en de nummer twee in fietsonderdelen en -accessoires zag zijn omzet een hoge vlucht nemen sinds de lockdown van maart.

Accell heeft een breed gamma van Europese topmerken in huis: Haibike, Winora, Ghost, Batavus, Koga, Lapierre, Raleigh, Sparta, Babboe en Carqon. Onder het label XLC brengt de groep ook fietsonderdelen en -accessoires aan de man.

Accell, dat ongeveer 3.400 mensen tewerkstelt in 18 landen, commercialiseert zijn fietsen en toebehoren in meer dan 80 landen. In 2019 verkochten ze circa 943.000 fietsen en lieten ze een omzetcijfer van meer dan 1,1 miljard euro optekenen.

Continue omzetgroei

In het eerste halfjaar steeg de verkoop van Accell met 4% ten opzichte van vorig jaar, tot 676,9 miljoen euro, ondanks de lockdowns in maart en april en de druk op de toeleveringsketens.

Bij Accell wijzen ze erop dat de verkoop van juli tot oktober sterk bleef stijgen: +38% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De toename van de verkoop sedert het begin van dit jaar kwam zodoende op 16% uit. Bijgevolg heeft de groep zijn vooruitzichten in positieve zin bijgesteld. Ze verwachten nu voor 2020 een beter exploitatieresultaat dan dat van vorig jaar (55 miljoen euro).

Ondanks het feit dat de groep een deel van de niet-gerealiseerde verkopen van het eerste halfjaar heeft overgedragen naar het tweede, blijven ze positief voor de lange termijn. "De pandemie en de Green Deal van de Europese Commissie waren een duw in de rug voor het fietsen in het algemeen en het gebruik van de fiets als oplossing voor grootstedelijke problemen zoals zwaarlijvigheid, vervuiling en files", aldus Accell. Verder zeggen ze nog dat de trend naar elektrische fietsen, de investeringen in fietsinfrastructuur, de fiscale stimuli en de subsidies de eerstkomende jaren mooie perspectieven openen voor gans de fietsenmarkt.

Hoe zit het met het dividend?

Zouden die mooie operationele cijfers Accell ertoe kunnen aanzetten een dividend uit te keren? Dit werd in maart effectief 'on hold' gezet door het bedrijf om cash te behouden voor de onzekere tijden van de gezondheidscrisis. De groep, met een beurskapitalisatie van ongeveer 686 miljoen euro, keerde daarna 30 cent per aandeel uit voor het boekjaar 2019, wat op een dividendrendement van 1,17% uitkomt, gebaseerd op een slotkoers van 25,65 euro (**).

Opmerking: de Amsterdamse groep voert een stabiele dividendpolitiek. Hun doel is om minstens 40% van de nettowinst te verdelen. Het bedrijf geeft nog mee dat het dividendpercentage historisch gezien altijd rond 50% lag.

Analisten unaniem: kopen

De analisten focussen eerder op het groeipotentieel van het aandeel. De vijf experten die het aandeel volgen verwachten een gemiddelde koers op 12 maand van 30,70 euro per aandeel. Dit betekent een meerwaarde van ongeveer 20% gebaseerd op een slotkoers van 25,65 euro (**). Alle vijf hebben ze maar één advies: koop het aandeel Accell (*).

Interesse voor het aandeel? Aarzel niet ons uw aankooporders door te geven via het nummer +32 (0) 2 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be

(*) Op basis van bij Bloomberg geregistreerde analisten

(**) Slotkoers van 19 november 2020