Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

TUI, wereldleider op het vlak van toerisme, heeft herstel reeds ingezet

Als er één sector geteisterd is door de gezondheidscrisis, is het wel het toerisme. TUI, wereldleider in de sector, publiceert nu donderdag zijn jaarresultaten.

Iedereen weet dat die resultaten rampzalig zullen zijn. De Duitse gigant (naast hun gekende netwerk van reisagentschappen, bezitten ze ook hotels, cruiseschepen en verschillende luchtvaartmaatschappijen zoals TUI Belgium, Jet4you, Corsair enz.) krijgt af te rekenen met een crisis zonder voorgaande: werkelijk al hun activiteiten zijn door het coronavirus lam gelegd.

Een herstructurering is onvermijdelijk. In Frankrijk alleen al heeft TUI een derde van zijn personeel ontslagen en nauwelijks enkele weken geleden verkocht de Duitse groep twee derde van zijn Franse reisbureaus. Toch mogen we de soliditeit van TUI niet onderschatten. De groep staat financieel heel sterk. Ze hebben zelfs al investeringen gedaan met het oog op een marktherstel na de gezondheidscrisis. 

De koers van het aandeel, dat in Londen en Frankfurt genoteerd staat, heeft de laatste vijf jaar hoogtes (20 euro in mei 2018) en laagtes (8,19 euro in augustus 2019) gekend. Eind 2019 klom hij zelfs mooi op tot 12,50 euro. Het vervolg kan u natuurlijk al raden, maar toch geven we nog mee dat hoewel in mei ll. een bodemkoers van 2,93 euro werd bereikt, het aandeel TUI ondertussen toch al verdubbeld is in waarde. Beleggers vinden dus dat de koers te fors was gezakt.

Belangrijk om weten: de hoofdaandeelhouder van TUI (met bijna 25%) is de Russische miljardair Alexey Mordashov. Het feit dat hij niet afhaakt, betekent dat het aandeel verdere stappen in de goede richting kan zetten. We zullen donderdag zien wat de vooruitzichten en de resultaten in petto hebben.