Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Alles wat u moet weten vóór het begin van de nieuwe week

Chaos in Washington, een derde golf in Groot-Brittannië, versnelde vaccinaties, financiële resultaten... Goldwasser Exchange informeert u over alles wat u absoluut moet weten bij het begin van deze week.

Verenigde Staten: een week vol gevaren. Na de aanval op het Capitool volgt het ene na het andere belangrijke nieuwsfeit. De verkiezing van Joe Biden en Kamala Harris is door het Congres bevestigd. Doordat er in Georgia twee Democratische senatoren verkozen zijn geraakt, haalt Joe Biden een meerderheid in beide kamers. Er is een impeachmentprocedure gestart tegen de zittende president. Staatssecretarissen en andere hooggeplaatste functionarissen hebben hun ontslag ingediend. Donald Trump werd van Twitter geband en Nancy Pelosi heeft de stafchef gecontacteerd om te vermijden dat de president een militaire actie zou ondernemen. En een laatste uitspatting van Donald Trump mogen we niet uitsluiten. Extremisten hebben een betoging aangekondigd voor zondag 17 januari.

Een impeachment enkel en alleen voor de vorm. Toen vicepresident Mike Pence weigerde Donald Trump af te zetten voor onbekwaamheid om de macht nog verder uit te oefenen, zette Nancy Pelosi de impeachmentprocedure in gang omdat de president "aanzette tot rellen". Het Huis van Afgevaardigden zal hier midden deze week, waarschijnlijk woensdag 13 januari, over stemmen. Dit is vooral een symbolisch initiatief, want de kans om de nodige 2/3 van de stemmen te halen in de Senaat is nihil. De Senaat zal hier waarschijnlijk op 21 januari over stemmen, de dag na de inauguratie van Joe Biden.

Opgelet met de nieuwe variant van het virus! De situatie in Groot-Brittannië is dramatisch en het land zit weer in een strenge lockdown. Er zijn dagelijks duizend doden te betreuren en men verwacht de komende dagen 150.000 nieuwe gevallen. Het Britse gezondheidssysteem (NHS) staat op de rand van een implosie en de burgemeester van Londen heeft de noodtoestand afgekondigd. De nieuwe virusstam maakt ook slachtoffers in andere Europese landen, zoals Portugal dat nochtans redelijk gespaard bleef tijdens de eerste golf. Gelukkig heeft Pfizer aangekondigd dat hun vaccin ook werkt tegen de nieuwe variant. Deze heropflakkering van het virus zal ook economische gevolgen met zich meebrengen. In de VS gingen in december 140.000 banen verloren.

De aandelen van de week. We gaan die vooral in de financiële en de banksector zoeken. Donderdag 14 januari maakt BlackRock (BLK) zijn resultaten van het vierde kwartaal bekend, en vrijdag 15 januari is het de beurt aan Citigroup (C), JPMorgan Chase (JPM), Wells Fargo (WFC) en Goldman Sachs (GS). BlackRock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Ze keren een dividend uit van 2,1% dat dan nog geregeld wordt opgetrokken. JPMorgan is zeer winstgevend gebleven in dit pandemiejaar. Ze boekten een winst van 17 miljard dollar in de eerste drie kwartalen en zetten daarbij ook nog 20 miljard dollar aan de kant om eventuele waardeverminderingen door betalingsachterstanden te dekken. Ze zijn tegelijk een retailbank en een beleggingsbank, én ze scoren in beide segmenten. De analistenconsensus geeft een koopadvies. Goldman Sachs haalt zijn winst (3,5 miljard in kwartaal 3) vooral uit tradingactiviteiten en vermogensbeheer. Als investeringsbank hebben ze weinig last van betalingsachterstanden. Niettemin blijven ze diversifiëren. Ze hebben Marcus opgericht, een digitale retailbank, en AppleCard (kredietkaart) gelanceerd. Ook hier wijst de analistenconsensus richting 'kopen'.

Goldwasser Exchange wenst u zowel privé als op de financiële markten een topweek.