Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

CropEnergies, meesurfen op de golf van alternatieve brandstoffen

Het Duitse bedrijf CropEnergies ag, dat genoteerd staat op het handelsplatform Xetra, maakt woensdag de resultaten van het derde kwartaal 2020-2021 bekend. 

Ze zijn actief in een domein dat heel erg 'in' is, namelijk de hernieuwbare energie, en meer bepaald de productie van bio-ethanol op basis van granen en suikerbieten. De sector wordt echter vaak met de vinger gewezen: ze produceren energie voor de ontwikkelde landen door zones voor voedselproductie van de opkomende landen in te pikken. Dat verwijt kan CropEnergies niet gemaakt worden, want het bedrijf verkoopt ook veel nevenproducten van zijn energieactiviteiten: proteïnerijk voedsel voor slachtvee, neutrale alcohol (zonder identificeerbare smaak) voor de voedingsindustrie, de cosmetica, de farmacie (ontsmettingsmiddelen) en andere industriële toepassingen (vloeistof voor ruitensproeiers).

We geven ook nog mee dat CropEnergies een productiefaciliteit voor bio-ethanol heeft in België (Wanze, in de buurt van Luik). Hun belangrijkste aandeelhouder is niemand minder dan de (eveneens Duitse) gigant Südzucker, die bij ons gekend is voor zijn overname van de Tiense Suikerraffinaderij in 1989. 

De beurskoers van CropEnergies is interessant om volgen: na een ontgoochelend 2017 en 2018 werd een mooie remonte ingezet met een piek in februari 2020, gevolgd door de onvermijdelijke terugval (-30%) waar zo goed als alle waarden mee geconfronteerd werden. De koers veerde echter heel snel terug op en bereikte in september ll. een nieuw hoogtepunt.

Vandaag is CropEnergies opnieuw op kruissnelheid. Voor wie wil inzetten op de toekomst van bio-energie is dit een interessant langetermijnaandeel.