Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

BlackRock, 7.800 miljard dollar in beheer…

7.800 miljard dollar, een enorm bedrag dat van BlackRock de wereldwijde nr. 1 maakt in vermogensbeheer.

BlackRock, dat donderdag de resultaten van het boekjaar 2020 bekend maakt, werd pas een dertigtal jaar geleden opgericht. Huidig topman Larry Fink (67) was een van de oprichters.

Om een idee te krijgen van wat we mogen verwachten, herbekijken we even de resultaten van het derde kwartaal van 2020.De Tijd van 17 oktober 2020 vatte het zo samen: het totaal bedrag aan beheerde activa steeg met 12%, de operationele winstmarge met 47%; voor BlackRock is er geen crisis.... Alles wijst er dus op dat de jaarresultaten excellent zullen zijn. 

Bij BlackRock weten ze om te gaan met een crisis. Ze bewezen dat al in 2008 tijdens de crisis met de rommelhypotheken en de daaropvolgende schokgolf die door de financiële markten ging. Toentertijd verbaasde de Financial Times zich er al over en onderzocht hoe het kwam dat deze vermogensbeheerder zo'n veerkracht aan de dag legde. Dit was simpelweg - als we het zo mogen stellen - dankzij hun zelf ontwikkelde interne tool voor risicobeheer. De tool in kwestie heet Aladdin en kan, zoals staat te lezen op de Franse informatieve website MediaPart, voor elk actief het beleggingsrisico analyseren en er de gegevens uit distilleren die van essentieel belang zijn voor de belegger. 

Wie hier meer wil over weten, hoeft maar eens Aladdin BlackRock in een zoekbalk te typen. BlackRock heeft vooral institutionele klanten (pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, trackers van iShares). Particulieren staan slechts voor 10% van het beheerde vermogen in.

Vorig jaar werd BlackRock zwaar getroffen door de gezondheidscrisis: het beheerde bedrag daalde op enkele weken tijd van 7.430 miljard dollar naar 6.470 miljard. In oktober 2020 stond er al terug 7.800 miljard dollar op de teller. Opnieuw heeft de vermogensbeheerder - mocht dat nog nodig zijn - bewezen bestand te zijn tegen crisissen en er zelfs voordeel uitgehaald. Op 31 december 2020 noteerde het aandeel BlackRock 43% hoger dan op 1 januari van dat jaar. 

En sedert 1 januari 2021 heeft het aandeel er nog 2% bijgesprokkeld. Op minder dan twee weken.