Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Overzicht van de 5 DAX aandelen die de analisten het meest op prijs stellen

Oblis overloopt de aandelen van de Duitse DAX index die op basis van de analistenconsensus de meeste progressiemarge op twaalf maand hebben.

De DAX of Deutscher AktienindeX is de belangrijkste Duitse beursindex. De waarde ervan wordt bepaald door de koers van de 30 belangrijkste bedrijven die genoteerd staan op de Beurs van Frankfurt. "Vanaf september 2021" zal hij uit 40 aandelen worden samengesteld, besliste de Deutsche Börse onlangs.

1. Deutsche Telekom AG: een potentieel van 30%

Deutsche Telekom gaat met de trofee voor de grootste progressiemarge lopen, en met voorsprong. De Duitse telecomgroep met een beurswaarde van 72 miljard euro krijgt van het merendeel van de analisten die het aandeel volgen (*) een koopadvies. 26 van hen zouden 'kopen' en 5 zouden 'houden'. Niemand zou 'verkopen'. Hun gemiddeld koersdoel op 12 maand ligt op 19,72 euro, wat neerkomt op een meerwaarde van 30,42% (ten opzichte van een slotkoers van 15,12 euro op dinsdag 12 januari).

Verschillende analisten hebben recent hun positieve mening bevestigd over het Deutsche Telekom dossier, dit terwijl ook T-Mobile US, de Amerikaanse dochtermaatschappij van de in Bonn gevestigde telecomgroep, in het laatste kwartaal van 2020 meer nieuwe klanten binnenhaalde dan eerst verwacht. Volgens het Financieel Dagblad zou Deutsche Telekom bezig zijn met een mogelijke verkoop van T-Mobile Netherlands. Het Nederlandse filiaal zou volgens de financiële krant tussen 4 en 4,5 miljard euro waard zijn. Na KPN en VodafoneZiggo is het de derde grootste operator van Nederland.

2. Fresenius SE & Co KGaA: een potentieel van 28%

Een andere waarde die de analisten in de gaten houden is Fresenius SE & Co KGaA, een groep die actief is in de gezondheidssector. De consensus stuurt het aandeel (*) naar bijna 49,50 euro tegenover een slotkoers van 38,76 euro op dinsdag (beurswaarde van 21,6 miljard euro). De analisten zijn lichtelijk verdeeld over het aandeel: 20 koopadviezen, 3 voor 'houden' en één om te 'verkopen'.

Fresenius is als bedrijf meer dan een eeuw oud en de activiteiten zijn opgedeeld in 4 grote divisies: Fresenius Medical Care (wereldleider in dialyse), Fresenius Kabi (infusie en klinische voeding), Fresenius Helios (ziekenhuizen en klinieken) en Fresenius Vamed (beheer van realisaties en activiteiten in zorgcentra). Logisch dat het coronavirus een zware impact had op dit medisch bedrijf. Bij het begin van de pandemie moesten heel wat bedden vrijgemaakt worden voor eventuele covid-19-patiënten en inplanbare behandelingen werden uitgesteld. Dit was een zware beproeving voor het bedrijf. Tegen het einde van het jaar ging het beter, maar dit is voorlopig nog niet merkbaar in de koers van het aandeel dat 24% verloor in 2020, een van de slechtste prestaties in de DAX index.

3. E.ON SE: een potentieel van 23%

Op plaats drie vinden we de Duitse energiegroep E.ON met een groeipotentieel van 23%. Het koersdoel op 12 maand werd door de analisten (*) vastgelegd op 10,84 euro, tegenover een huidige koers van 8,81 euro (**).

In analistenkringen (18 'kopen', 10 'houden' en 1 'verkopen') wordt het aandeel van dichtbij gevolgd. De raad van bestuur van E.ON heeft aangekondigd dat CEO Johannes Teyssen op het einde van zijn mandaat (eind maart 2021) zal worden vervangen. Teyssen leidde het bedrijf gedurende een decennium met als hoogtepunten de Duitse kernuitstap en twee grote structurele transformaties die ervoor zorgden dat het Duitse bedrijf een van de grootste spelers werd op de Europese markt van elektriciteits- en gasnetwerken.

Teyssen wordt toegevoegd aan de lange lijst van ontslagen bij de Europese elektriciteits- en gasbedrijven. In 2020 veranderden 12 van de 25 grootste publieke en privé-energieleveranciers van CEO of kondigden aan dat hun topman het bedrijf voor het einde van 2021 zou verlaten, zegt men bij Standard & Poor's.

4. Volkswagen AG: een potentieel van 22%

Vierde in de lijst is de Duitse autoconstructeur Volkswagen met een beurswaarde van ongeveer 73 miljard euro. Deze constructeur met twaalf modellen krijgt slechts één aanbeveling om te verkopen, tegenover 19 koopadviezen en 7 adviezen om te 'houden'. Begin dit jaar herhaalde JP Morgan zijn positieve mening over het effect en gaf een koersdoel van 190 euro, evenveel als dat van Société Générale en de hoogste van de analisten. Die rekenen op een gemiddeld koersdoel op één jaar van 178,43 euro, wat een potentiële meerwaarde van 22,41% in het vooruitzicht stelt (ten opzichte van een slotkoers van 178,43 euro op dinsdag 12 januari).

In een vorige maand gepubliceerde studie heeft analist Jose Asumendi van JP Morgan de resultaten van de recentste samenkomst van de raad van bestuur van Volkswagen toegejuicht, die besliste namelijk om zijn onvoorwaardelijke steun te geven aan directievoorzitter Herbert Diess. Hij werd bevestigd als topman van een vernieuwde directie die de groep moet omvormen tot een technologisch vooruitstrevende onderneming. Hij zou ook vrij spel krijgen in de herstructurering van het bedrijf.

5. Bayer: een potentieel van 20,56%

Bayer (beurswaarde van 49,4 miljard euro) valt ook in de smaak bij de analisten. Ze gaan uit van een mooie meerwaarde voor het effect met een koersdoel op 12 maand van 60,69 euro, wat neerkomt op een potentiële winst van 20,56% op basis van een slotkoers van 50,34 euro. De analisten staan positief, maar verdeeld tegenover het aandeel. Sommigen zouden verkopen, maar er zijn evenveel analisten die zouden kopen als dat er zijn die het aandeel Bayer zouden houden. Het analistenpanel zou van mening kunnen veranderen nadat de farmareus vorige donderdag een partnership aankondigde met het Duits farmaceutisch laboratorium CureVac, om deze laatste te helpen bij de ontwikkeling van een covid-19-vaccin. Die zit momenteel namelijk in de laatste fase van de klinische testen. Het heeft als grote voordeel dat het minstens drie maand stabiel blijft bij koelkasttemperatuur, terwijl het Pfizer/BioNTech vaccin bij -70 graden moet bewaard worden en dat van Moderna bij -20 graden.

Interesse voor een van deze aandelen? Aarzel niet om ons uw aankooporders door te geven op het nummer +32 (0) 2 533 22 40 of via info@goldwasserexchange.be

Voetnoten en bronnen

- (*) Op basis van de Bloomberg consensus

- (**) Slotkoers van dinsdag 12 januari 2021