Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

AbbVie, een uiterst gediversifieerd farmabedrijf

Met die naam verwacht men zich eerder aan een verzekeringsmaatschappij, zeker doordat hij fonetisch heel hard lijkt op die van de Britse verzekeraar Abbey.

AbbVie, dat vrijdag zijn resultaten voor het boekjaar 2020 bekend maakt, hoort echter bij het clubje van de grote, internationale farmabedrijven (wereldwijd 30.000 werknemers, waarvan 180 in België). Het Amerikaanse AbbVie zag het daglicht in 2011, nadat het gescheiden werd van zijn Siamese tweelingzus Abbott, dat vooral bekend is doordat het in 2001 voor een kolossaal bedrag de farmaceutische activiteiten van BASF overnam, en in 2009 die van Solvay.

AbbVie lijkt de neiging van Abbott geërfd te hebben om te groeien via overnames. De aankoop van het Britse Shire (behandelingen tegen epilepsie en de ziekte van Alzheimer) mislukte, maar AbbVie kocht in 2015 wel Pharmacyclis (behandeling van leukemie) en in 2019 Allergan (uitvinder van botox). Beide operaties kostten slechts een bagatel: 84 miljard dollar... Een van AbbVie's troeven is zijn diversificatie. Ze doen onderzoek op het vlak van auto-immuunziekten, oncologie, neurologie (ziekte van Parkinson, multiple sclerose), virologie (hepatitis C) en huidziekten. Het coronavirus staat niet in dit rijtje.

De hoofdaandeelhouders van AbbVie zijn fondsen, en niet van de minste: Vanguard, SSgA, BlackRock, Fidelity en anderen. Het is vaak interessant om uw karretje aan te haken bij dergelijke institutionele beleggers die over enorme marktonderzoeksmiddelen beschikken.

Twee jaar geleden haalde de koers met ongeveer 118 dollar zijn vijfjarig hoogtepunt. Tot de start van de gezondheidscrisis in februari 2020 brokkelde die gestaag af om dan vanaf dat moment in vrije val naar beneden te gaan. De koers kon zich wel snel herstellen en bleef de goede richting uit gaan. Vandaag noteert die nog slechts 5% onder de vijfjarige piekkoers. De vooruitzichten voor 2021 zijn dus interessant om onder de loep te nemen.